TT-Sport

Elms landslagsdubbel inga problem

TT-SPORT

Stockholm. I början av juni spelar herrlandslaget i fotboll två VM-kvalmatcher på fem dagar. Under samma period har U21-landslaget sina två sista matcher före EM på hemmaplan.

Frågan är: i vilket blågult lag ska Rasmus Elm och Marcus Berg spela?

– Om man platsar i A-landslaget spelar man i A-landslaget, så är det. En av våra viktigaste uppgifter är att förbereda spelarna för att ta steget upp, säger U21-landslagets förbundskapten Jörgen Lennartsson.

Rasmus Elm, 20, har med buller och bång fått sitt internationella genombrott, senast genom onsdagens kalasmål mot Österrike. Något oväntat, enligt Lennartsson.

– Rasmus har varit den bästa spelaren i sin årskull sedan 88-landslaget började, så det är inte förvånande i sig. Men att få ett sådant här genombrott mitt i en försäsong, det är lite ovanligt.

Tillsammans med en annan A-landslagsspelare, anfallaren Marcus Berg, är han en av nyckelspelarna i lagbygget inför sommarens U21-EM på hemmaplan. Men deras etablering i A-landslaget skulle kunna innebära problem. Den 5 och 9 juni spelar U21-killarna sina två sista matcher inför EM, mot Ukraina och Estland. I samma veva, den 6 och 10 juni, spelar Lars Lagerbäcks mannar två viktiga VM-kvalmatcher, mot Danmark respektive Malta. Hur hanterar förbundskaptenerna det?

– Det är några kollisioner där, men vad gäller turneringen är det inga bekymmer. Då har inte A-landslaget några matcher och vi kommer kunna använda alla tillgängliga spelare, säger Jörgen Lennartsson.

TT: Men måste man inte spela ihop laget dessförinnan?

– Vilket är laget? Det ändras ju från dag till dag. Och sen ökar ju självförtroendet om man är med i A-landslaget och därigenom blir man en bättre spelare.

TT: Så de riskerar inte sina chanser till EM-spel genom att spela i A-landslaget?

– Inte om de gör bra prestationer. Men om de gör tio självmål i varje match, då riskerar de sina platser.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport