TT-Sport

Orientering till attack mot SOK

TT-SPORT

Stockholm. Orienteringsförbundet tar strid mot SOK.

Förbundet anser att SOK försöker stoppa processen att samla elitstödet inom svensk idrott.

Striden om makten inom svensk idrott rasar inför att Sveriges olympiska kommitté (SOK) har kallat till ett extra årsmöte på torsdag.

Frågan gäller hur svensk elitidrott ska organiseras: ska SOK slås ihop med Riksidrottsförbundet eller ska elitsatsningarna samlas på något annat sätt?

SOK är emot en sammanslagning och har, enligt Orienteringsförbundet, varnat sina 35 medlemsförbund för att rösta för ett samgående.

"Vi vänder oss starkt emot detta agerande som riskerar att leda till ytterligare polarisering av svensk idrott", säger Jan-Anders Gredeskog, förbundschef i Svenska Orienteringsförbundet, som trots att orientering inte är en olympisk idrott ändå är inbjuden till SOK:s möte med yttranderätt.

Orienteringen vill se en samlad elitsatsning, där även de icke-olympiska förbunden får tillgång till SOK:s kompetens och stöd.

"Det handlar inte om att vi vill inkräkta på de resurser som SOK:s medlemmar har tillgång till i dag. Men det är dags att ta fram en gemensam elitplan för svensk idrott, oavsett om man kämpar om OS- eller VM-medaljer", säger Gredeskog.

Utöver torsdagens årsmöte ska frågan även dryftas vid riksidrottsmötet i maj, då samtliga 68 idrottsförbund har rösträtt.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport