Dåliga kameror försvårar huliganjakt

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Det är inte säkert att Djurgården kan identifiera alla våldsverkare på Stadion.

– Det är fortfarande mycket svårt att identifiera folk via kamerorna, säger Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson till TT.

Måndagens match mellan Djurgården och Malmö fick avbrytas i tio minuter sedan hemmalagets fans uppfört sig illa. Flera åskådare kastade in föremål på planen och två fans tog sig hela vägen in på gräset.

De värsta våldsverkarna riskerar nu avstängning från matcherna, även fängelsestraff finns att tillgå enligt straffskalan.

Men det är långt ifrån säkert att de skyldiga kan identifieras.

Djurgården påpekade redan i våras för Stockholms stad att kamerorna på Stadion var av undermålig kvalité. I april utfördes en uppdatering av programvaran, men trots det är bildkvalitén långt ifrån optimal.

– Det blev en förbättring, men den kan betecknas som marginell, säger Mats Jonsson.

På Djurgårdskansliet finns nu personal avsatt för att titta igenom måndagens upptagningar, men identifieringsarbetet är problematiskt.

– Vi vill gärna ha bättre kameror, men det är en fråga för Stockholms stad, säger Mats Jonsson.

Om det går att med säkerhet identifiera någon av huliganerna kommer de att kallas till samtal med Djurgården.

– De som vi kan identifiera kan stängas av i upp till 24 månader, förklarar Mats Jonsson.

Vid allvarliga överträdelser tar Djurgården också kontakt med polisen och då kan även fängelsestraff bli aktuella, allt i enlighet med den så kallade huliganlagen.

Men på sin hemsida så berömmer Djurgården sin hemmapublik för stödet de fick under matchen mot Malmö, men skriver också att "tyvärr måste vi dock nämna att fåtal personer som uppträder på ett sätt som inte är acceptabelt. Att kasta in saker på planen eller att beträda planen är något Djurgården Fotboll aldrig kan acceptera, oavsett omständigheter. Dessa händelser kan kosta Djurgården stora pengar och även andra bestraffningar kan utdömas".

Krisklubben kan räkna med dryga böter, och kanske även få spela inför helt eller delvis tomma läktare under slutspurten av allsvenskan.

Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd meddelar troligen dom efter ett sammanträde den 22 september.

TT

Publicerad: