TT-Sport

Xavi och Casillas inte mätta

TT-SPORT

Stockholm. Elva spanska spelare kan vinna sin tredje stora mästerskapsmedalj i kvällens EM-final.

– Vi vill fortsätta att skriva historia, säger Xavi som bland andra kommer att möta tre italienare som vill ta titel nummer två.

VM, EM, Champions League flera gånger om. Flera av de spanska spelarna har redan vunnit de största titlarna som går att vinna på klubb- och landslagsnivå. Värst är Xavi och Iker Casillas. De vann sitt första VM-guld tillsammans redan för 13 år sedan, när Spanien vann U20-VM 1999.

– Om någon hade sagt det då så hade vi nog inte trott på det. Att vi har åstadkommit så mycket på landslagsnivå, säger Xavi när de spanska storstjärnorna möter den samlade sportjournalistkåren för sista gången före finalen i Kiev.

Iker Casillas, som kan vinna sin 100:e landskamp om Spanien vinner finalen, fyller i:

– Vi började tillsammans i ungdomslandslagen när vi var 15-16 år, säger landslagskaptenen.

– Vi har nästan levt parallella fotbollsliv.

Spaniens mittfältare Xavi valdes till EM:s bästa spelare för fyra år sedan, men har inte riktigt gjort sig själv rättvisa i årets turnering. Även om han inte alltid säger det offentligt så har han störts av problem med hälsenorna under säsongen.

– Jag känner mig bra, känner mig delaktig i alla de här segrarna. Jag hade kanske velat vara mer avgörande i de här matcherna, men det kan man inte alltid vara. Men jag känner mig bekväm, säger den katalanske playmakern.

I finalen spelar det ingen roll om han spelar bra eller ej försäkrar han, så länge Spanien vinner.

– Som tur är så har vi haft en fantastisk generation fotbollsspelare för att skriva historia. Och vi vill fortsätta att skriva historia.

Tre spelare i det italienska laget har chansen att ta sin andra stora titel. Gianluigi Buffon, Andrea Pirlo och Daniele De Rossi var alla med och blev världsmästare 2006.

Trion utgör en stomme som är ovärderlig för förbundskaptenen Cesare Prandelli som fått ordning på ett landslag i gungning.

– När vi påbörjade den här resan så gjorde vi det i tron om att ifall vi arbetade på ett speciellt sätt så skulle vi kunna bli ett lag i ordets alla bemärkelser, i inställning och detaljer, säger Prandelli.

Han har onekligen lyckats.

Frågan är bara om han belönas med ett EM-guld?

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport