Nye tränaren väntar med förstärkningar

Publicerad 2017-01-10

Fotboll. Fler egna juniorer ska få plats i det lag som den nye Hammarby-tränaren Jakob Michelsen ska skapa.

– Årets trupp blir därför smalare. Men vi måste också förstärka, säger han efter sin första arbetsdag i Stockholm.

Den 37-årige dansken inledde jobbet med en resa till Abu Dhabi. Där träffade han sina allsvenska kollegor, förbundskaptenen Janne Andersson och fick lära sig mer om svensk fotboll på den årliga allsvenska tränarträffen.

På måndagen landade han i Stockholm och på tisdagen höll han första träningen på Årsta IP.

– Spelarna hade gjort sin hemläxa, de verkar vara i bra fysisk form, säger han under en pressträff som hålls på engelska.

Det är ingen större trupp som han förfogar över just nu, men det är ett medvetet val av klubben.

– Jag vill först se och lära känna spelarna. Sen ska vi fylla på truppen.

Fler juniorer på träningen

Mellan fem och åtta spelare har försvunnit från fjolårstruppen, beroende på hur man räknar. Alla de platserna ska inte fyllas eftersom Michelsen och klubbledningen vill ge plats åt klubbens egna juniorer.

– Vi ska ge unga spelare en chans att träna med A-laget. I dag har vi två 16-åringar här (André Alsenati och Elias Durmaz) här. Det är för att de ska lära sig vad som krävs för att förbereda sig för att bli A-lagsspelare.

– Strategin är att ha en liten men stark trupp som har plats för de unga, talangfulla spelarna som får komma upp och få erfarenhet.

"De är fantastiska"

Ett av skälen till att Michelsen valde att ta tränarjobbet i Hammarby är supportrarna.

– De är fantastiska och berömda i hela Skandinavien. Ni kommer aldrig att få höra mig klara på supportrarna, de är därför vi är här. Jag vet många tränare och spelare som vill spela inför en så stor publik som Hammarby har.

– Publiken är också den största skillnaden mellan Sverige och Danmark. I Danmark är det i snitt fyra-fem tusen åskådare på matcherna, i Sverige är snittet nio tusen.

Hammarbys hemmaarena Tele2 Arena har konstgräs, liksom mer än hälften av allsvenskans klubbar.

– 75 procent av Hammarbys matcher är på konstgräs, så är det. Kan man spela på en mycket bra gräsplan är det bästa lösningen. Men i Skandinavien kan du bara göra det tre-fyra månader om året. Så jag föredrar att spela på konstgräs än på en lerig plan.

2+2=5

Michelsen kommer inte med en fix och färdig spelidé för Hammarby. Han vill först införa en kultur som innebär en lättsam stämning i gruppen men samtidigt en hårt arbetande attityd på planen.

– Det måste vara kul att spela i Hammarby, men vi måste jobba hårt och vara seriösa. Och min nyckelprincip är att man startar från noll på måndag, oavsett om man vunnit eller förlorat under helgen. Då ska man bara tänka vidare på nästa match. Och jag tror på att man ska göra varandra bättre, att under bra dagar blir två plus två fem.

TT

Följ ämnen i artikeln