Tre ögonblick för Kung Henrik i landslaget

Publicerad 2017-05-12

Ishockey. I New York kallas han kort och gott för kungen.

Nu ska Henrik Lundqvist också bli kungen av Köln.

Målvaktsfantomen var en av de stora hjältarna vid OS-triumfen i Turin 2006 - men har aldrig vunnit VM.

När Lundqvist, 35, tar mark i Köln blir det första gången på nio år som NY Rangers-målvakten spelar VM med Tre Kronor.

Med NHL:s besked att ligan inte medverkar i OS i Sydkorea nästa år finns risken att det blir sista gången Henrik Lundqvist drar på sig landslagströjan.

Men minns ni hur det började, vilket som varit höjdpunkterna och när det inte har gått som det var tänkt?

TT listar tre såna ögonblick.

+ OS-guldet i Turin 2006.

Här kom målvaktsfantomens hittills största titel i karriären. Lundqvist gjorde några fullständigt sanslösa räddningar i slutet av finalen - Sverige vann med 3-2 - när Finland pressade för en kvittering. Den stora chansen fick Olli Jokinen i slutsekunderna - men Lundqvist gjorde det omöjliga och sög åt sig den pucken. "Viktigaste räddningen i karriären", sade den då 23-årige målvakten. Segermålet blev klassiskt med Nicklas Lidström som avslutare på passning från Mats Sundin och Peter Forsberg. De tre stora och en målvaktskung i vardande fixade OS-guldet.

+ VM-silvret i Prag 2004.

Visserligen ett bittert finalminne, men samtidigt Henrik Lundqvists stora genombrott i Tre Kronor. I VM året före hade han suttit på läktaren som tredjemålvakt och käkat korv. Nu gjorde Lundqvist sitt första mästerskap som landslagsetta och det räckte ända till VM-final mot Kanada. Det blev en bitter finalförlust då Sverige tappade 2-0 och 3-1 efter en drömstart. Kanadensiske forwarden Rob Niedermayer körde över Peter Forsberg, klarade sig undan matchstraff, och det vände matchen som Kanada vann med 5-3. Niedermayer gjorde ett mål och spelade fram till ett.

+ VM-fyra i Quebec 2008.

TT:s reporter stod bredvid dåvarande förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson när telefonsamtalet med ett ja kom från Lundqvist. Gustafsson höll på att slå frivolter av glädje över beskedet - men inget blev som det var tänkt. Lundqvist hade knäproblem när han kom till Quebec och i semifinalen mot Ryssland byttes han ut efter två perioder och fem insläppta mål. Han kunde inte spela i bronsmatchen som Sverige förlorade mot Finland.

Köln, TT:s utsände