Swenn-Larsson äntligen på pallen – Shiffrin vann

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-01-21

Anna Swenn-Larsson i samband med första åket i dagens världscuptävling i slalom.

Äntligen!

På ett annat sätt kan kroppsspråket inte tolkas. En känslomässigt uppspelt Anna Swenn-Larsson kramade allt och alla, med ett ständigt leende i ansiktet.

Så glad blir man efter säsongens första pallplats.

Hon har kämpat rätt hårt för att nå dit hon tycker att hon ska vara – bland de tre bästa i världscupens slalomtävlingar.

Hittills den här säsongen har hon gått bet. I Jasna, Slovakien slog hon till med en tredjeplats bakom suveränen, amerikanskan Mikaela Shiffrin och kroatiskan Zrinka Ljutic.

Swenn-Larsson var 81 hundradelar bakom Shiffrin, som tog sin 95:e seger i den alpina världscupen.

– Det var inte lätt i andra, energin var borta. Jag visste att Zrinka gjort ett jättestarkt lopp, säger Shiffrin som var 14 hundradelar före Ljutic till slut.

Jublande glad

När hon sladdat in i målområdet skrek Swenn-Larsson ut ett ”Jaaaaa!” och interagerade med publiken.

Sara Hector hade också chansen att nå pallen, men satte sig nästan på rumpan, kom ur balans, tappade ordentligt med tid och rasade i resultatlistan, till en nionde plats.

Mikaela Shiffrin tog, som så många gånger förr, kommandot direkt i det första åket och ledde klart, 52 hundradelar före Ljutic.

I kopplet bakom pallen lurade Hector som fyra och Swenn-Larsson precis bakom landslagskompisen. Avståndet till Shiffrin var dock betydande för svenskorna – 1,36 sekunder och 1,38 sekunder.

Hector vann i lördags sin första storslalomtävling sedan OS-guldet i februari för två år sedan. I veckan kom hon trea i slalom, hennes första pallplats i disciplinen. Trots missen – formen är god inför de avslutande månaderna på säsongen.

Hanna Aronsson Elfman var tredje svenska att kvala in till det andra åket. Talangen, tillbaka efter en skadedrabbad start på säsongen, klättrade rejält i andra och landade på 19:e plats.

Vlhova knäskadad

Dagens trista besked: Petra Vlhova missar resten av säsongen på grund av knäskadan hon ådrog sig i lördagens storslalom. Den regerande OS-guldmedaljören i slalom, kraschade i loppet som Sara Hector vann och skadade ledbandet.

– Jag kommer att kämpa för snabbast möjliga comeback, säger 28-åringen enligt SVT.

– Jag är så ledsen för Petras skull, sade Hector efter kraschen.

”Tack för allt stöd. Jag är säker på att jag kan hantera den här situationen”, skriver Vlhova i ett uttalande.