Nu ska damerna undvika ny svenskkrasch

Av:  TT Ruka, TT:s utsände

Ebba Andersson, till höger, går ut 5,7 sekunder före Frida Karlsson i söndagens jaktstart. Nu gäller det för dem att undvika ny svenskkrasch som för två år sedan.
Ebba Andersson, till höger, går ut 5,7 sekunder före Frida Karlsson i söndagens jaktstart. Nu gäller det för dem att undvika ny svenskkrasch som för två år sedan.

Ruka för två år sedan: Svenskor kraschar med varandra i kampen om pallplatser.

På söndag vid lunch är det dags för ny jaktstart i samma område.

– Förhoppningsvis har vi lärt något av det, säger Ebba Andersson, som går ut i ledningen före Frida Karlsson.

Känslorna svallade efter jaktstarten i Ruka för två år sedan. Efter överlägsna Therese Johaug kämpade fyra svenskor och två ryskor om två pallplatser. Maja Dahlqvist och Linn Svahn föll och Ebba Andersson kom trea efter ryskan Tatiana Sorina. Frida Karlsson blev fyra.

Efter loppet förklarade Linn Svahn offentligt att Ebba Andersson orsakat fallet. Detta gjorde Ebba Andersson rasande, vilket skildrats i en SVT-dokumentär om svenska skidlandslaget. Där sa hon:

– Jag är jävligt besviken på mina lagkompisar – eller nej förresten jag kan inte ens kalla dem för kompisar.

På söndag förmiddag är det dags för en ny jaktstart, 20 kilometer fristil, med svenskor i tätgänget.

– Det (händelsen för två år sedan) har vi lagt till historien och förhoppningsvis har vi lärt oss något ifrån det. Jag hoppas det ska bli en något mer lyckosam dag än det var för två år sedan, säger Ebba Andersson.

Maja Dahlqvist tillägger:

– Nu får vi ha lite mer is i magen.

Taktikmöte

Läget är följande. Ebba Andersson startar 5,7 sekunder före Frida Karlsson. Maja Dahlqvist ligger 31 sekunder efter och Moa Ilar är distanserad med 41 sekunder.

På lördagskvällen hade svenska damlaget ett taktikmöte för att undvika scenerna för två år sedan. Landslagschefen Anders Byström menar att det blir en balansgång mellan jaget och laget:

– Vi har pratat så mycket om detta. I år gör vi det för varandra. Vi vill vinna nationscupen. Då ska vi inte förstöra för varandra.

Ha respekt

Maja Dahlqvist lyfter saker som är viktigt att tänka på:

– Man ska ha respekt för varandra och släppa in varandra i leden och ändå känna att man kan nyttja varandra.

Hon fortsätter:

– Man kan ha en plan A om hur alla åker. Jag är kanske inte uppe och drar, men vill spurta. Ebba och Frida vill dra och inte spurta. Det gäller någonstans att alla får ut max av sig själv utan att stressa.

Ebba och Frida tillsammans

I lördagens möte fick alla iblandade damåkare först presentera sin syn på hur taktiken ska läggas upp – individuellt och i laget. Därefter samordnades den totala taktiken av ledarna.

– Men vi har fördel jämfört med andra nationer eftersom vi har olika verktyg i lådan, säger Anders Byström.

Ebba Andersson tror att loppet blir så här:

– Jag räknar med att hon (Frida Karlsson) kommer i kapp. Därefter handlar det om att behålla lugnet och kontrollen i sin åkning och ge det man har för dagen.

Frida Karlsson har sin bild klar inför jaktstarten:

– Jag och Ebba borde tjäna på att det går fort från start. Det känns som vi två är mest åt distans- och uthållighetshållet. Vi får teamköra och sedan göra upp på upploppet.

Publisert: