Majorstjärnornas skräck: "Ormar i vattnet"

Carl Göransson/TT

Publicerad 2023-04-19

Jennifer Kupcho, i mitten, tog ett dopp efter segern i fjol. Arkivbild.

Att hoppa eller inte hoppa – det är frågan för vinnaren i Chevron Championship. Både Maja Stark och fjolårsvinnaren Jennifer Kupcho känner viss tvekan inför att kasta sig i vattnet vid 18:e greenen på söndag kväll.

– Jag tror det kan finnas ormar i vattnet här, säger amerikanskan.

Annika Sörenstam har gjort det tre gånger, Pernilla Lindberg en. Traditionen att kasta sig i ”Poppies Pond” efter att ha vunnit golfmajorn på Mission Hills växte sig stark i slutet av 90-talet.

Men det är nya tider nu.

Årets första major på damsidan spelas från och med i år på The Club at Carlton Woods, några mil norr om nya sponsorn Chevrons hemstad Houston. Efter 51 år – varav de senaste 40 med majorstatus – går en epok i graven när tävlingen lämnar banan i Palm Springs, Kalifornien.

Kanske lever ändå några traditioner vidare i den klassiska majorn. 18:e hålet kantas även nu av en stor sjö och arrangörerna säger att man har gjort det säkert för vinnaren att ta ett dopp – om den så skulle önska.

”Vi får se”

Jennifer Kupcho, som förra året blev den sista att hoppa i Poppies Pond, är ändå osäker på om hon skulle våga plumsa i igen på grund av ormskräck.

– Vi får se hur det skulle bli, jag är inte riktigt säker, säger hon.

Sannolikheten att det blir en svenska som får möjligheten att ta ett bad i Texas är kanske inte jättestor. Men om det skulle bli så är Maja Stark en av de hetaste kandidaterna.

Hon delar Kupchos oro för att gå i närkontakt med det något grumliga vattnet.

– De har ju byggt en liten brygga för det. Men det finns ju alligatorer och ormar i vattnet, jag vill inte hoppa i här, säger det skånska stjärnskottet.

– De har sagt att de har satt ett nät i dammen så att det inte ska komma några äckliga djur, men det finns ju ormar och grejer här överallt. Man kan ju inte stoppa en orm genom ett nät.

Kan hoppa ändå

Samtidigt erkänner 23-åringen från Abbekås att det kan bli svårt att stå emot i glädjeruset om drömmen verkligen skulle slå in.

– Jag tar det nog då (och hoppar i). Efter att jag vinner en major så tror jag nog att jag kan bli biten av vad som helst, det är lugnt, säger Stark och skrattar.

Förutom henne finns också Madelene Sagström, Frida Kinhult, Linnea Ström och Pernilla Lindberg i startfältet. Chevron Championship inleds på torsdagen.