Turkiet skickar soldater till Qatar under VM

TT-AP

Publicerad 2022-10-05

Enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer styrkor från Turkiet, USA, Frankrike, Storbritannien, Italien och Pakistan att bekämpa "olika hot och särskilt terrorism" under fotbolls-VM i Qatar. Arkivbild.

Turkiets regering har godkänt en motion om att skicka turkiska soldater till Qatar, för att upprätthålla säkerheten under fotbolls-VM. Turneringen spelas den 20 november–18 december.

Efter handuppräckning har Turkiets regering beslutat att skicka ett ospecificerat antal trupper till Qatar under sex månaders tid.

Oppositionspartierna kritiserade utplaceringsplanerna och anklagade regeringen för att tillåta Turkiets armé och polis att användas som anställda på ”privata säkerhetsföretag”.

Enligt Fikri Isik, regeringsledamot för det styrande partiet AKP samt tidigare turkisk försvarsminister, involverar arrangemanget 250 soldater och ett marinfartyg.

Tidigare i år meddelade det turkiska inrikesministeriet att landet kommer att skicka 3 250 poliser till Qatar.

Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, förklarade i motionen att de turkiska soldaterna kommer att slå sig samman med styrkor från USA, Frankrike, Storbritannien, Italien och Pakistan för att bekämpa ”olika hot och särskilt terrorism” i Qatar.

Turkiet har sedan tidigare en militärbas i Qatar.