Ny succé för felfri Öberg: "Drömmer om detta"

Anton Johansson/TT

Publicerad 2023-01-07

Elvira Öberg kunde jublandes åka över mållinjen i Pokljuka.

Elvira Öberg, 23, har inlett 2023 på bästa sätt.

Tack vare felfritt skytte kunde Elvira Öberg vinna jaktstarten i slovenska Pokljuka och ta sin andra raka seger i världscupen.

– Det är lite av en dröm som går i uppfyllelse, säger hon i SVT.

Elvira Öbergs storform håller i sig. Hon vann torsdagens sprint och fick därmed inleda lördagens jaktstart i förarsätet.

Där ledde hon från start till mål och satte samtliga 20 skott på vägen till sin andra raka världscupseger.

Efter målgång var Öberg mäkta stolt över sin egen insats.

– Det är precis det här jag drömmer om. Att få vara med i toppen hela tiden och inte bara då och då. Jag är här för att stanna och då är det sådana här lopp som krävs. Jag är inte bara en bra skidåkare utan även en bra skidskytt – och det visar jag i dag, säger hon i SVT.

Rent hus

Öberg hade fransyskan Julia Simon som närmast jagande från start – men svenskan började på bästa sätt.

Hon sköt rent hus i det första liggande skyttet. Men det gjorde Simon också och fransyskan fortsatte att skugga svenskan. Men i det andra skyttet bommade Simon samtidigt som Öberg fortsatte att vara fläckfri och kunde utöka ledningen.

Däremot sköt Dorothea Wierer och Paulina Batovska Fialkova fullt och i stället var det den duon som skuggade Öberg. De var också snabbare i spåret än Öberg och hade nästan käkat upp avståndet inför det tredje skyttet.

Men Elvira Öberg fortsatte att vara säkerheten själv och sköt fullt samtidigt som konkurrenterna bommade.

”Långt ifrån perfekt”

Skyttesuccén skulle fortsätta. Öberg avslutade med att skjuta rent även i det sista skyttet och kunde åka hem segern, 17 sekunder före tvåan Dorothea Wierer. Julia Simon blev trea.

– Skidåkningen är långt ifrån perfekt, jäklar vad jag får slita. Jag är så stolt över det jag gör i dag, säger Öberg.

Det var Öbergs sjunde individuella världscupseger i karriären och hennes andra raka.

– Att få stå på bana ett och inte bomma ett skott... jag är sjukt stolt över att ha tagit mig hit. Det är så här jag vill vara. Det är lite av en dröm som går i uppfyllelse att starta med nummer ett och skjuta fyra nollor. Att få göra de här typen av loppen i de här situationerna är så kul, säger hon.

Näst bästa svenska var Linn Persson på sjunde plats. Mona Brorsson åkte in som 40:e åkare och Anna Magnusson på plats 50.