Regeringen idrottssatsar på unga och äldre

Ingela Ahlberg/TT

Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-11-01

Regeringen satsar på att äldre och yngre ska röra sig mer. Arkivbild.

Äldre och yngre prioriteras i den nya regeringens kommande budget för att få fler att röra på sig och motverka ensamhet.

”För såväl ung som äldre ger idrottens gemenskap mervärden som går utöver fysisk aktivitet”, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Regeringen avsätter 25 miljoner kronor för nästa år och 50 miljoner årligen 2024 och 2025 till till idrottsrörelsens och pensionärsorganisationernas arbete med idrott för äldre.

”Vi vet att många äldre blev socialt isolerade under pandemin, därför är det välkommet att regeringen ser vikten av att satsa på den här gruppen och ser kraften i föreningslivet”, säger Riksidrottsförbundsbasen i ett pressmeddelande.

Fritidskort till unga

Det ska också införas ett fritidskort för barn och unga, för att ge fler tillgång till en meningsfull fritid.

– Tanken är att det ska gälla barn mellan vissa åldrar. Det kommer att vara ett högre belopp för barn som finns i ekonomiskt utsatta hushåll, säger idrottsministern Jakob Forssmed (KD) till TT.

TT: Så det kommer att vara någon form av behovsprövning då?

– Ja, man kan tänka sig att man tittar på vilka barn som får stöd från andra system och att man då får ett förhöjt belopp, säger Forssmed.

Önskar anläggningsstöd

Under 2023 går 50 miljoner till att ta fram system för införande av fritidskort för att sedan följas upp med 731 miljoner under 2025 och 792 miljoner 2025.

”Min starka förhoppning är att fritidskortet går till deltagaravgifter. Det återstår att se hur och av vem fritidskortet ska administreras men det är bra att regeringen vill ge stöd så att fler får möjlighet att delta i föreningsidrotten. Hälsoklyftorna ökar och ett rätt utformat stöd är välkommet för att vi ska kunna hjälpas åt i arbetet med den ökade ohälsan”, säger Eriksson.

Riksidrottsförbundet hoppas på fler idrottssatsningar i den kommande budgeten.

”Inte minst anläggningssituationen är mycket angelägen och likaså frågan om idrott i utsatta områden”, säger Eriksson.