Holmlunds skador värre än befarat

TT-SPORT

Skicross. Skicrosstjärnan Anna Holmlunds huvudskador är allvarligare än befarat.

Det konstaterades efter en tredje datortomografi av hjärnan.

"Resultatet är tyvärr nedslående. Skador man inte kunnat se under tidigare undersökningar visar sig nu och de är dessvärre utbredda", säger landslagsläkaren Jakob Swanberg.

Anna Holmlund hålls fortfarande nedsövd efter måndagens krasch då hon slog i huvudet. Hon fördes till sjukhuset i italienska Bolzano där det konstaterades att hon ådragit sig blödningar i hjärnan och hon opererades omgående.

Rapporterna efter läkarnas morgonrond på tisdagen var försiktigt positiva men en tredje datortomografi av hjärnan visade att skadorna är allvarligare än befarat.

Enligt ett pressmeddelande från Svenska skidförbundet brukar skador av den typ som har konstaterats kunna ge betydande men, men prognosen är fortfarande osäker.

"Anna är urstark och hon har överraskat oss förr med sin enastående förmåga att återhämta sig från skador. Vi hoppas naturligtvis fortfarande att hon gör det på nytt men samtidigt måste vi vara realistiska och förstå allvaret i den situation som nu råder", säger skicrosslandslagets läkare Jakob Swanberg i pressmeddelandet.

Tät kontakt

Swanberg är i tät kontakt med ansvariga traumaspecialister på plats.

"Anna ligger fortfarande nedsövd på intensivvårdsavdelningen. Hon har undersökts av en käkkirurg och en ögonläkare för sina skador på ansiktsskelettet. Under dagen har en tredje datortomografi av hjärnan utförts och resultatet är tyvärr nedslående", säger han.

Läkarna har börjat lätta lite på de sövande läkemedlen och kommer stegvis att fortsätta med det under natten för att bättre kunna utvärdera Holmlunds status. Utifrån hennes reaktion bestämmer man sedan hur man ska gå vidare.

Tappade balansen

Olyckan på träningen i Innichen inträffade utan att någon annan åkare var inblandad.

– Det var en sträcka som inte ses som en särskilt svår del i banan. Hon tappade balansen, fick ett felskär och slog i backen, sade sportchefen Joar Båtelson till TT.

Båtelson säger att landslagsåkarna givetvis är påverkade av det som hänt och att ledarteamet delat upp sig för att kunna stötta alla.

TT