Fempoängare för hårt jobbande Klingberg

Publicerad 2017-02-10

Ishockey. Oväntad - och överraskad - poängmaskin mot Tjeckien. Men det är med hårt jobb och energi som Carl Klingberg vill ta en VM-plats i Tre Kronor.

– Poänginpetningen finns det andra som är bättre på, säger 26-åringen.

Carl Klingberg trodde knappt sina öron efter Tre Kronors 5-2-seger mot Tjeckien. Utöver de två egna målen fick Zug-forwarden assistpoäng för de tre övriga.

Fem poäng i en och samma match hör inte till det vanliga. Särskilt inte för honom.

– Jag har aldrig ens gjort fyra i en professionell match innan. Tre var nog max innan, säger han.

– Men det viktigaste är det hårda jobbet. Gör man det rätt får man oftast med sig resten också. Det är den rollen jag kommer att få senare också - om man kommer med - så det gäller att visa sig i den rollen.

Flyt och kompetens

Klingberg landslagsdebuterade i Karjalaturneringen i höstas och var med även i Channel One Cup i december. Han är väl medveten om att han egentligen är uttagen för att bidra med andra kvaliteter än sitt målskytte. Men, konstaterar 26-åringen, det skadar förstås aldrig när VM-truppen så småningom ska tas ut.

– Jag har jobbat lite med spetskompetensen. Men jag vill inte säga att det var den man såg... det var rätt mycket flyt också.

Efter junioråren i Frölunda har Klingberg hunnit med ett par olika NHL-klubbar de senaste åren. Det har dock främst blivit spel i farmarligan AHL och när Winnipeg bytte bort honom till New York Rangers valde han så småningom att gå till ryska KHL i stället. Den här säsongen spelar han i Zug i den schweiziska ligan.

Ingen publikfest

Fortfarande lever drömmen om spel i NHL dock kvar. Kontraktet med Zug går ut nu till sommaren, frågan är bara hur New York Rangers ställer sig till svenskens önskan om att spela på andra sidan Atlanten.

– NHL, det är så klart drömmen. Jag vill tillbaka till NHL, inget snack om saken. Men det gäller att jag och Rangers kommer överens i så fall, säger han.

– Man vill ju vidare, samtidigt får de bestämma hur de vill ha det. Det är ett och ett halvt år till och händer det inget där har jag inga problem med att stanna i Schweiz så länge.

Efter framgången mot Tjeckien väntar två ytterligare matcher i Scandinavium i helgen, först mot Ryssland på lördagen och sedan mot Finland på söndag. Förhoppningsvis med lite mer publikfest.

Den officiella publiksiffran i Tjeckienmatchen stannade på blygsamma 6 132 personer.

Men göteborgaren Carl Klingberg har gjort sitt i alla fall, konstaterar han.

– Ja, hela släkten och många kompisar var här mot Tjeckien. Och det blir ännu värre på lördag, då är det säkert 40-50 pers som kommer.

TT