Sex påverkar inte sportresultat

Publicerad 2016-10-05

Forskning. Det kan vara dags att begrava en myt. Sexuell avhållsamhet gynnar inte alls idrottsprestationer, enligt en analys av ett kontroversiellt forskningsfält.

Under sommarens olympiska spel i Rio de Janeiro delades 450 000 kondomer ut till deltagarna i OS-byn.

Nu har en grupp forskare i vetenskapstidskriften Frontiers in physiology granskat hundratals studier av hur sex påverkar sportresultat, varav nio valdes ut som mest tillförlitliga.

– Vi visar att inga robusta vetenskapliga bevis indikerar att sexuell aktivitet har en negativ effekt på idrottsliga resultat, säger Laura Stefani, huvudansvarig för granskningen och professor i idrottsmedicin vid universitetet i Florens, till Science Daily.

Slutsatsen är att ytterligare forskning krävs, bland annat för att klargöra effekterna för respektive kön och för olika idrotter.

– Helt klart kan vi visa att det här ämnet inte är väl undersökt och att bara anekdotiska historier rapporteras. I själva verket, om inte det (sexet) sker mindre än två timmar innan, antyder bevisen att sexuell aktivitet kan ha en gynnsam effekt på idrottsprestationer, säger Laura Stefani.

Enligt forskarna ska ingen idrottare känna skuld för att ha sex dagen före en tävling. Å andra sidan går det inte heller att skylla floppar på sex i närtid.

TT