Coleman om simbråket: Tänkte sluta

Publicerad 2016-12-08

Simning. Michelle Coleman funderade på att sluta när hon fick beskedet att hon stängts av från landslaget.

Det berättar simstjärnan i en öppenhjärtig intervju för TT:

– Min första tanke var att jag lägger ned sporten. Det var rätt så ledsamt.

Det har gått drygt en månad sedan turbulensen i samband med kortbane-SM i Stockholm.

Det var då Svenska simförbundet offentliggjorde att Coleman och Jennie Johansson stängts av året ut från landslaget.

Till en början utan att berätta anledningen. TT kunde då avslöja att ett av skälen var att duon stoppats från OS-avslutningen i Rio av SOK (Sveriges olympiska kommitté).

Sedan följde några turbulenta dagar mitt under SM.

– Jag var själv förvånad över hur mycket energi det här tog. Jag var helt tömd och slut på kvällarna. Jag sov tolv timmar efter den sista dagen. Jag var helt urladdad, berättar Coleman, VM-silvermedaljör i lagkapp 2015 och OS-finalist på 200 meter fritt i Rio.

VM-planerna grusades

TT träffar henne på ett fik i centrala Stockholm. Det är första gången någon av de två simmarna öppet väljer att berätta om avstängningen och bakgrunden till den.

Johansson, världsmästare på 50 meter bröstsim 2015, drabbas inte tävlingsmässigt av avstängningen då hon ändå inte hade tänkt simma i nu pågående kortbane-VM i Kanada.

Där hade dock Michelle Coleman tänkt jaga VM-medaljer, men hennes planer grusades.

Simmarna fick beskedet om avstängningen redan i början av oktober. Michelle Coleman berättar att det har varit en tung höst där tankarna fladdrat runt i huvudet.

– Det har varit svårt motivationsmässigt kring allt det som har hänt, ena dagen har jag sagt att nu slutar jag, andra dagen har jag tänkt att jag själv ska bestämma när jag slutar och att det ska vara på mina egna villkor. Man försöker vända på det och se det som en sporre. Nu känner jag bara att det ska bli jätteroligt när jag tittar framåt, säger 23-åringen.

Vill ha reklamplats

Coleman vill inte berätta vad som hände i Rio.

– Det är någonting mellan oss och SOK. Simförbundet är inte involverat i det. Ska man ta den diskussionen så är det med SOK, annars står vi på ruta ett igen, säger hon.

Däremot berättar hon om det långvariga bråket med simförbundet. Det handlar bland annat om rätten att få exponera en egen sponsor i samband med mästerskap.

– Vi skulle vilja ha en egen reklamplats på våra t-shirts under mästerskapen som vi kan sälja själva. Det har vi fajtats för, men det har mötts av ett ganska starkt nej, berättar hon.

– Mästerskapen är enda gången vi exponeras i media och vi simmare blir inte direkt rika av vår sport. Det finns inte de pengar som exempelvis för dem som vinner en golf- eller tennisturnering. En VM-vinst är inget som försörjer dig, säger Coleman.

"Unga och naiva"

För två år sedan fick Coleman och Johansson - tillsammans med en tredje simmare - en varning sedan de täckt över en sponsorlogga i samband med EM i Berlin.

– Jag kände att vi hade haft så många diskussioner som inte lett någonstans och jag blev så frustrerad att jag inte visste vad jag skulle göra. Då var vi väl unga och naiva och så här i efterhand var det dumt.

När simförbundet vid en presskonferens under SM, där simmarna inte fick medverka, lade korten på bordet sade sportchefen Henrik Forsberg att skälet till avstängningen var "att vi inte litar på simmarna".

– Det jobbigaste med hela den här avstängningen är att jag inte har kunnat kontrollera bilden som ges ut av mig. Jag känner mig inte bekväm så som jag har framställts. Samtidigt står jag upp för vad jag har gjort.

TT: Är du en stökig person?

– Nej, men jag har ett rättvisepatos som är ganska starkt. Jag är egentligen väldigt försiktig, men när det kommer till vad jag tycker och tänker så är jag väldigt framåt och framför gärna det. Det är det som gjort att jag hamnat i de här konflikterna.

TT: Lägger du ner striden nu?

– När vi haft de här diskussionerna med förbundet så har de sagt att de vill se en beteendeförändring för att vi ska bli insläppta, för mig är det svårt för jag kommer alltid att vara jag. Men det jag kan förändra är väl vilka åsikter jag väljer att dela med mig av och hur jag väljer att påverka. Man får välja sina strider.

TT