Gustafsson räddade Frölunda

TT-SPORT

Ishockey. Det blev tre insläppta mål mot Tjeckien i söndags.

Tillbaka i SHL-hockeyn fick Johan Gustafsson revansch direkt. Frölundamålvakten storspelade och bäddade för 2-1-segern mot HV71.

– Målet var att fira jul på en bra match och en vinst, säger han.

Johan Gustafsson plockades med kort varsel in till Tre Kronor för landslagsturneringen i Moskva och fick chansen i den avslutande matchen. Men trots att han stod mot Tjeckien så sent som i söndags var det inte aktuellt att vila mot HV71.

– Nej, det var mer revanschlust, säger 24-åringen.

– Jag sade direkt att jag var sugen att lira. Roger (Rönnberg) frågade hur jag kände mig och jag sade att jag var helredo att köra.

Svettig kväll

Det var Frölundatränaren Rönnberg nog rätt glad för efter matchen.

HV71 dominerade i två perioder och hade farten, passningarna och målchanserna.

Frölunda hade Johan Gustafsson.

Målvakten räddade sitt lag kvar i matchen, precis som i förra mötet mot HV då Gustafsson räddade 41 skott. Den här gången blev det 34 räddningar och en ny seger, trots att Pär Arlbrandt lyckades överlista honom ett par minuter från slutet.

– Det blev en svettig afton. HV lägger mycket puckar på mål. Det är ett bra lag så jag visste att det fanns en chans att det skulle bli så, säger Gustafsson.

Stor besvikelse

Det såg inledningsvis ut som att sista matchen före julledigheten skulle bli helt annorlunda. Frölunda inledde klart bäst och fick rättvist utdelning två gånger om i första perioden. Först styrde Robin Figren in ett skott från Johannes Johannesen och ett par minuter senare gjorde Victor Olofsson mål i numerärt överläge.

Men scenförändringen kunde knappast ha varit större till den andra perioden. HV71 kom ut som ett helt nytt lag, släppte knappt ut Frölunda ur försvarszonen och öste på med skott.

Men mot Johan Gustafssons storspel hjälpte det föga.

– Vi är otroligt besvikna sett till hela matchen, även om vår första period var något av det sämre på mycket längre, säger HV-tränaren Johan Lindbom.

– Vi har en bit kvar till att utmana de här stora lagen över 60 minuter. Vi var inte med från början och det kostade oss tre poäng i dag.

TT