Svenskt samarbete ska knäcka Frankrike

TT-SPORT

Handboll. Sverige måste vinna för att fortfarande ha en chans att kunna nå semifinal i handbolls-EM.

Därför måste lagkänslan och samarbetet höjas ett par snäpp mot Frankrike.

– Det har varit lite mycket individuellt så här långt, säger Nathalie Hagman.

Den vindsnabba högersexan har de senaste åren varit själva sinnebilden för svenskt anfallsspel, där hon ofta öst in mål på kontringar. Men det här mästerskapet på hemmaplan har Hagman inte alls fått samma utdelning.

– Jag är inte alls nöjd med min prestation. Vissa matcher får jag inte så mycket att jobba med och då blir jag lite frustrerad. Jag är van att ha lite mer boll och det har inte varit så mycket av det. Där får väl jag försöka ta ett steg tillbaka och försöka se till att ta chansen på de möjligheter jag får. Jag vet att jag kan mer och är absolut besviken på min insats än så länge, säger hon.

Få mål från höger

Det är inte bara Hagman som inte levererat målmässigt under EM. Överlag har högersidan av den svenska offensiven inte varit något större hot.

På de fyra matcher man spelat hittills har Sverige bara gjort ett mål på skott från nio meter på den sidan och högerniorna Ida Odén och Hanna Blomstrand har bara gjort var sitt mål på genombrott, även om de självklart också fått med sig straffar och ordnat fram utvisningar när de stegat igenom motståndarförsvaren.

Totalt sett har bara 19 av Sveriges 108 mål kommit från spelare som huserar till höger i banan.

– Man försöker ju vara farlig på alla positioner. Sedan är det klart att vi spelar oss till att få bra lägen på vänstersidan också. Men vi strävar ju efter att vara målfarliga överallt, säger Hanna Blomstrand.

Den 20-åriga Lugispelaren fick mycket speltid mot Nederländerna efter att innan mest ha varit förpassad till bänken.

– Vi får inte riktigt det trycket vi vill ha. En anledning kan vara att vi byter en hel del mellan anfall och försvar, men vi kan absolut springa mer. Vi gör ju mål men behöver långa anfall för att göra dem. Det känns ändå som om anfallet är en trygghet vi har och att det är försvaret vi måste få till.

"Lite mesiga"

Sverige behöver ta två poäng för att fortfarande ha chans att nå semifinal, trots att en match mot Tyskland då ändå återstår.

Nathalie Hagman:

– Vi är ett lag som måste spela tillsammans i både anfall och försvar och kämpa lite mer för varandra för att vi ska vara bra. Det handlar inte så mycket om taktik. Det är klart man lägger en taktisk plan innan matchen, men är man inte på planen för att döda eller ger 110 procent så är det klart att det är svårt att lyckas.

– Vi är lite mesiga i många situationer och vi har släppt in mycket mål de sista matcherna. Och vårt kontringsspel blir också lidande. Vi behöver springa in enkla mål. Det blir lite hårt att hela tiden stå i uppställt anfall och försöka göra alla mål i det.

TT