Norge till ny final - möter Nederländerna

TT-SPORT

Handboll. Frankrike brukar skryta med världens bästa handbollsförsvar. Det stämmer inte längre.

– Jag tycker vi visade att vi är bäst, säger Norges målvakt Silje Solberg efter segern i EM-semifinalen med 20-16.

Nu väntar Nederländerna i final.

Solberg bytte av Kari Aalvik Grimsbø i det norska målet efter lite drygt tio minuter i semifinalen mot Frankrike. Sedan var hon en av planens bästa spelare, ivrigt påhejad av de 9 908 personerna i Scandinavium - betydligt fler än under Sveriges matcher - varav flertalet var från Norge.

– Kanske min bästa landskamp någonsin, i alla fall i en så viktig match. Så det känns väldigt bra, säger Solberg, som räddade 13 av 22 franska avslut.

Semifinalen blev målsnål och jämn. Frankrike inledde matchen bäst, men efter ett tag lyckades Norge styra om spelet och lyckades hålla fransyskorna mållösa under nästan 13 minuter i slutet av den första halvleken. Under den perioden gick Norge från 4-7 till 11-7.

Avgörande perioder

Frankrike lyckades komma ikapp och pressade Norge, men då klev Solberg fram när det som bäst behövdes och räddade bland annat en straff under matchens slutminuter.

Under matchens sista sju minuter höll Norge Frankrike mållöst igen, och gick från 15-16 till slutresultatet 20-16.

– Det är vårt försvar som avgör, och slapp något igenom så var vår målvakt där och tog det. Det ger väldigt mycket energi. Vi behåller kylan, säger Nora Mørk, som blev bästa norska målskytt med ju mål, varav fem på straff.

EM-finalen i Scandinavium på söndag blir Norges sjunde raka. Fem av de sex senaste EM-slutspelen har guldet gått till Norge, som dessutom har ett från 1998. Nu kan det bli ett sjunde guld.

– Det är sinnesjukt, säger Mørk.

Thomsen i final

I finalen ställs Norge mot Nederländerna - precis som i VM-finalen för ett år sedan då Norge vann klart med 31-23. Lagen möttes också i bronsmatchen på OS i Rio de Janeiro. Även då blev det norsk seger.

Nederländerna, tränat av den tidigare svenska förbundskaptenen Helle Thomsen, besegrade Danmark med 26-22 i sin semifinal.

Thomsen fortsatte med sitt aktiva coachande och vågade även i semifinalen att enligt de nya reglerna plocka ut målvakten och spela sju mot sex.

Matchens första halva var jämn och slutade 13-13. Sedan såg Nederländerna till att springa ifrån och avgöra. Nederländerna gick ifrån till 19-13 i inledningen av den andra halvleken innan Danmark kunde göra slut på måltorkan på straff.

– Det är min stil, det är så jag är som tränare. Om det misslyckas ser det dumt ut, men det är min stil och spelarna litar på mig.

Till skillnad från Norge så blir det Nederländernas första EM-final.

– Det är helt galet. Det är en dröm, inte bara för spelarna utan för hela det nederländska förbundet, säger Thomsen.

TT