Svenskorna ska dominera i skicross

TT-SPORT

Skicross. Skicrossäsongen sätter igång med en nystartad alptour.

Och med två svenskor i storform.

– Jag förväntar mig att Anna och Sandra ska vara på pallen i stort sett hela tiden i världscupen, säger förbundskaptenen Eric Iljans.

Anna Holmlund har dominerat i skicross i flera år och hon vann världscupen i fjol. Då kom Sandra Näslund fyra. Till den kommande säsongen har 20-åriga Näslund tagit ytterligare kliv. Framför allt för att hon varit frisk och hel. Förra året rehabtränade hon hela sommaren och hösten efter sin korsbandsskada i knät.

– Förutsättningarna har varit mycket bättre än förra året och jag har kunnat träna på för fullt. Det är klart att jag vill ta ett kliv uppåt och jag tror att jag har kapaciteten att ta en seger i världscupen, det har jag fortfarande inte gjort, säger Näslund.

För Iljans är det självklart att Näslund ska få stå överst på prispallen i vinter.

– Jag är övertygad om att segern kommer. Hon är ung och mognar i sporten för varje år. Hon har blivit mer taktiskt smart, starkare och har förfinat tekniken, säger han.

Start i Val Thorens

Sandra Näslund debuterade i världscupen redan som 16-åring och var bara 17 när hon stod på startlinjen i sitt första OS. Iljans tycker att skadeperioden i fjol gjorde henne starkare och hon själv säger att hon utvecklats på många plan.

– Det känns som om jag har blivit stabilare i min åkning. Det finns vissa grejor som jag ligger efter, men också mycket där jag ligger i framkant. Jag har tränat mycket på starterna och känner mig ganska snabb i åkningen.

Världscupen sätter igång med en ny tour med sex tävlingar i Alperna under två veckor, första anhalten är Val Thorens.

– Det blir en kul utmaning, det blir kul att få tävla mycket, det är ju det man gillar, säger Anna Holmlund.

Även Sandra Näslund ser fram emot tävlingarna.

– Det är bra att de satsar, men det blir en utmaning att hålla fokus och tagga om till alla tävlingar, säger hon.

"Bra konkurrens"

Norges bästa skicrossåkare tränar från och med den här säsongen med det svenska landslaget. Och svenskarna fortsätter att ha träningsutbyte med det franska landslaget, hittills har de varit i Stelvio och i Hemavan och tränat tillsammans.

Det ska bädda för fler svenska framgångar i vinter.

– Det kommer att bli bra konkurrens i vinter. Om Sandra börjar vinna kan Anna inte vara lika dominant längre, men som lag kommer vi säkert fortsätta att vara lika dominanta, säger Iljans.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM