TT-Sport

Patriots mirakelvände i Super Bowl

Av: 

TT-Aftonbladet

TT-SPORT

(TT). Jublet visste inga gränser när New England Patriots mirakelvände och besegrade regerande mästarna Seattle Seahawks med 28-24 i Super Bowl.

-Det var en fantastisk seger. Vi gav allt, säger quarterbacken Tom Brady.

I och med vinsten är Brady den tredje quarterbacken i historien med fyra Super Bowl-vinster, lika många som hans barndomsidoler Joe Montana och Terry Bradshaw. Han satte också Super Bowl-rekord med 37 fullbordade passningar, bland dem fyra touchdown-passningar.

Men själv ser han sig inte som en av de största.

-Jag tänker inte på sånt. Jag bara njuter av ögonblicket, säger han enligt AFP.

Inför andra halvlek var det lika: 14-14. Men efter den förlängda halvtidsvilan drog Seahawks ifrån med tio poäng. När fjärde och sista perioden startade såg Patriots ut som ett slaget lag. Men då skedde något av en mirakelvändning, och det var match igen. Julian Edelman gjorde en touchdown på Bradys kast som gav Patriots en fyrapoängsledning med två minuter kvar av matchen.

Ett lagarbete

Seahawks lyckades inte vända och matchen slutade i förtid när Patriots-rookien Malcolm Butler åstadkom en interception efter att ha fått bollen av Seattles Russell Wilson. Därmed var det klart att Butlers lag tog hem sin fjärde Super Bowl-vinst efter segrar också under säsongerna 2001, 2003 och 2004.

Lagets båda superstjärnor Tom Brady och Julian Edelman var, att döma av reaktioner i sociala medier, matchens lirare tillsammans med Seahawks Marshawn Lynch. Men Brady tog, som experter väntat, hem utmärkelsen mest värdefulla spelare, och i tacktalet påminde han om att det låg ett lagarbete bakom segern.

-Jag är så stolt över insatsen och beslutsamheten, säger Brady.

Edelman säger att han är en stor supporter till Joe Montana, men att han nu omvärderat det efter att ha fått spela med Brady.

-Tom är tidernas bäste spelare. Han har spelat sex Super Bowl, han har vunnit fyra under en period då det finns lönetak för lagen, säger Edelman enligt AFP.

"Episk halvlek"

Patriots ägare, mångmiljardären Robert Kraft, utnämnde sitt lag till "världsmästare" och lyfte Vince Lombardi-pokalen mot skyn. Samtidigt kokade Twitter nästan över av kommentarer på temat "den galnaste finalen i Super Bowl-historien" och "en episk andra halvlek".

"Det här är det sjukaste jag varit med om", skriver Eric Lemón, som kallar sig sportnörd på Twitter-hashtaggen #nflse där svenska Super Bowl-entusiaster delade med sig av sina upplevelser.

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport