TT-Sport

Fotbollsdomare gripna i spelhärva

TT-SPORT

Fotboll. Tre personer, varav två fotbollsdomare, har anhållits i en omfattande razzia mot en misstänkt matchfixningshärva i svensk fotboll, uppger Dagens Nyheter.

– Det är illa för sporten, säger domarkommittéordförande Bosse Karlsson.

Polisen ska ha slagit till i tre olika städer i södra Sverige. Tillslaget rör en av de utredningar som genomförs kring ett tiotal fotbollsmatcher som polisanmälts som misstänkt fixade.

Alla tre är misstänkta för bland annat grovt bedrägeri.

De två domarna har dömt på division 2-nivå, uppger Dagens Nyheter, och åklagaren utesluter inte fler gripanden. En fjärde person är misstänkt, och har förhörts under dagen, enligt tidningen. De två som inte är domare misstänks leda ett nätverk som ligger bakom ett stort antal uppgjorda matcher i Sverige.

Största hotet

Svenska fotbollförbundet beskriver uppgjorda matcher som "det största hotet mot hela fotbollens integritet och trovärdighet - ett större hot än dopingproblematiken", i ett uttalande från 2013. Enligt uttalandet innebär matchfixning ett "allvarligt angrepp mot fotbollens själ".

– Vi har haft diskussioner om detta i flera år på våra domarkurser, alla våra träffar, så vet vi ju att det kan hända. Men vi på domarkommittén kan ju inte styra en människa. Men det är ju bedrövligt, det är illa för sporten, säger Bosse Karlsson, ordförande i Svenska fotbollförbundets domarkommitté, till TT.

"Slår hårt"

Bosse Karlsson säger att frågan tagits på allvar inom domarkollektivet, men framöver kommer man att lägga ner än mer tid på att informera.

– För vi vet ju att det figurerar i världen, någon gång har man väl tänkt att det inte är en fråga om utan när, och nu verkar det tyvärr vara så, säger han.

Under utbildningar med domare diskuteras vad deras roll innebär.

– Det förväntas ju neutralitet. Det är därför man är där, annars behövde det ju inte vara någon domare där. Det slår ju hårt mot oss när något sådant här händer, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport