Bakgrund: Framtidshoppet som gick i stöpet

Publicerad 2015-04-23

Basket. Kassakriserna avlöste varandra, och det som till en början sågs som "Pajalas sista hopp" gick sitt definitiva öde till mötes i slutet av förra året.

Historien om Northland Resources börjar på Torontobörsen och slutar i myren vid Kaunisvaara utanför Pajala. När det Luxemburgbaserade företaget fick upp ögonen för traktens järnmalmsfyndigheter hamnade den norrländska avfolkningsorten på kartan. Hösten 2012 gjordes den första sprängningen i gruvan som skapade jobb, inflyttning och rekordhöga huspriser.

Men den växande framtidstron fick sig snabbt en rejäl törn. Redan i januari 2013 stod det klart att Northland hade miljardhål i sin budget. En företagsrekonstruktion inleddes, och ett konsortium med Folksam, Peab, Metso och riskkapitalbolaget Norrskenet - som ägs av statliga LKAB - lånade ut miljontals dollar. Obligationsägare sköt till ännu mer, men det räckte inte.

Turbulensen fortsatte och bygdens småsparare kunde bara se på hur deras aktier rasade. Bolagets vd fick sparken och bolaget beviljades ännu en företagsrekonstruktion. Men jakten på pengar misslyckades. Förra hösten avbröts gruvbrytningen, som då sysselsatte flera hundra personer inklusive underleverantörer, för gott. Gruvbolaget begärde sig i konkurs i december 2014.

TT