Lionel Messi kan få fängelse

Publicerad 2015-10-08

Fotboll. Barcelonas Lionel Messi riskerar fängelse för skattebrott.

Åklagaren vill egentligen bara straffa superstjärnans pappa Jorge Messi, men domaren i det spanska målet anser att även sonen ska ses som delansvarig.

Jorge och Lionel Messi anklagades 2013 för att ha undanhållit 4,4 miljoner euro (40 miljoner kronor) av sonens inkomster från bildförsäljning från beskattning.

Åklagarens krav, som presenterades i tisdags, var 18 månaders fängelse och två miljoner euro (19 miljoner kronor) i böter. Bedömningen var att enbart Jorge Messi skulle straffas eftersom han hanterade sonens ekonomi.

Men domaren kan alltså komma att döma även Barcelonas och Argentinas anfallare, som fyra gånger blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare, för brottet.

– Det finns tydliga tecken på att brottet har begåtts av båda anklagade parter, säger domaren.

Något datum är inte satt för rättegången som kommer att hållas i Vilanova i la Geltrú, cirka fem mil söder om Barcelona. Skattemyndighetens jurister yrkar på att båda ska prövas och dömas till 22 månaders fängelse var.

De närmaste sex veckorna kommer Lionel Messi hur som helst inte att spela fotboll, då han skadade ett ledband i knät i ligamatchen mot Las Palmas för knappt två veckor sedan.

TT-AFP