Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hubert, Hugo

EM avgör Hamréns eftermäle

Publicerad 2016-02-01

Fotboll. Han fick ut det mesta av Zlatan Ibrahimovic och det blir också Erik Hamréns positiva eftermäle som förbundskapten.

Ett kapitel till ska skrivas.

Hur det går i EM avgör också slutintrycket, hur vi kommer att minnas mannen med västen och de yviga gesterna.

TV4 Fotbollskanalens avslöjande att Hamrén kliver av i sommar var i sak ingen sensation.

Snarare logiskt och väntat.

Hamréns kontrakt hade löpt ut vid senaste årsskiftet om han - eller snarare Ibrahimovic - inte hade baxat landslaget till Frankrike i sommar. Men det var mest formalia. En playoff-förlust och han hade åkt raka vägen till förbundets högkvarter, städat ur sitt rum och kompat ut återstoden av anställningstiden.

I och med EM-avancemanget förlängdes uppdraget till minst över sommaren.

Sköt frågan framför sig

Där och då i Parken i Köpenhamn stod det i princip klart att förbundsledningen redan under vintern och våren behövde lista eventuella efterträdare och sondera terrängen.

En förbundskapten som verkligen vill fortsätta mot VM i Ryssland 2018 säger det. Eller visar det.

Men Hamrén, som tillträdde hösten 2009, ville inte ge några konkreta svar på sina framtidsplaner i november. Först i samband med en presskonferens på vinterturnén i Abu Dhabi för några veckor sedan flaggade han för ett besked i tid före EM.

Det kom nu.

För alla inblandade, möjligen minus den handfull tränare som kommer att få frågor om de vill ha jobbet, ett klokt och genomtänkt beslut.

Förbundet får gott om tid på sig att pejla läget på marknaden. Vem vill? Vem kan? Vem är bäst lämpad att ta landslaget vidare, förmodligen mot en framtid utan Ibrahimovic, Andreas Isaksson, kanske Kim Källström och någon till. Men med unga, hungriga spelare från U21-generationen som vill in.

En lättnad

Håkan Ericson, guldcoachen i Prag i somras, pekas allmänt ut som en självklar kandidat, men han har uttryckt starka tvivel kring om han vill utsätta sig för det starka strålkastarskenet, det som alltid riktas mot den som har landets mest utsatta tränarjobb.

För Hamrén är dagens besked förmodligen en lättnad. Han och staben runt honom kan lägga fokus helt och hållet på EM utan att störas av spekulationer om vad som händer senare.

Hur det går mot Irland, Italien och Belgien i Paris, Toulouse och Nice i juni avgör förstås slutintrycket för en man som sällan lämnat en svensk fotbollssupporter oberörd. Intetsägande har det sällan varit under den prestationsmässiga berg- och dalbanan sedan debuten mot Italien i Cesena i november 2009.

Lyfte Ibrahimovic

Ett står emellertid klart: Hamréns bedrift att locka Ibrahimovic tillbaka till landslaget och hans oreserverade förtroende och beundran för sin lagkapten, gav världsstjärnan en särställning som också gett betalt på planen. Under Hamréns tid har Ibrahimovic gjort 40 mål på 49 landskamper, ett snitt på 0,82 mål per match. Det ska jämföras med 22 mål på 59 matcher (0,37 i snitt) under Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg.

Zlatan Ibrahimovic har blomstrat.

Men kritikerna menar att det gått ut över laget. Och att inspiration och utstrålning gällt i högre utsträckning än en konsekvent spelidé där var och en känner sig trygg.

TT

Följ ämnen i artikeln