Falkenberg tog historisk seger

Falkenberg. Det har skrivits historia på en liten idrottsplats i Halland.

Av en nyzeeländare.

Dan Keat gjorde målet när Falkenberg slog Brommapojkarna med 1-0 i sin första allsvenska hemmamatch någonsin.

Löparbanor. En större läktare på gräsplanens ena långsida. Två kiosker.

Idrottsplatser likt den på Skogsvägen 1 i Falkenberg finns det minst en av i hart när varje svensk stad.

Men från och med lördagen den 5 april 2014 skiljer sig Falkenbergs IP från dessa. För här spelas det numera allsvensk fotboll. Och det tog inte lång tid innan Dan Keat kryddade hemmapremiären genom att göra Falkenbergs första allsvenska mål någonsin.

Calle Wede slog hörnan i den elfte minuten, Keat mötte med pannan och nickade in 1-0 till hemmalaget mot gästande Brommapojkarna.

– Det är fint att vara en del av FF-historien, säger den 26-årige mittfältaren från Nya Zeeland.

Han och lagkamraterna var välorganiserade matchen igenom och rakare i sitt spel än BP, som försökte spela kort och mer kreativt.

– Vi kommer ibland att behöva vinna fult i år. I dag var ett bra test, och jag tycker vi klarade det, säger Dan Keat.

– Vi arbetade hårt och gjorde det vi skulle defensivt. Självklart vill vi spela bättre och jag tror att vi kommer att göra det. Men det är ett bra tecken att kan vi vinna matcher även när vi inte till hundra procent spelar den fotboll vi vill spela.

TT: Tycker du att ni spelade fult i dag?

– Jag tycker inte det var den vackraste matchen. Vi kan spela mycket bättre, och jag tycker det är ett bra tecken.

Fyra provisoriska läktare har byggts på Falkenbergs IP, men det var långt från fullsatt när hemmalaget tog en välförtjänt seger. De 3 076 som faktiskt trotsat regnet och snålblåsten och tagit sig dit bevittnade skrivandet av ett litet stycke svensk idrottshistoria:

Henrik Larssons jumbotippade Falkenberg har spelat sin första allsvenska hemmamatch genom tiderna - gjort sitt första mål, tagit sina första poäng och sin första seger.

– Jag är väldigt nöjd med inställningen, jobbet, engagemanget. Det är det här jobbet som kommer att krävas i alla matcher i allsvenskan för att vi ska göra det vi vill göra, och det är att klara oss kvar, säger Henrik Larsson.

TT

Publisert: