Dif vann i känslosam hemmapremiär

Stockholm. En tyst minut. Ett svart tifo som byttes mot ett blått. Och sång.

Djurgårdens match mot Halmstad blev det Fotbollssverige efterfrågat - en manifestation för den positiva läktarkulturen.

Och Djurgården vann med 3-0.

En vecka hade gått sedan dödsmisshandeln av en Djurgårdssupporter i Helsingborg, någonting som självklart präglade inledningen av matchen mot Halmstad.

Utrymmet framför Djurgårdsklackens ståplatsläktare fylldes med rosor innan avspark, spelarna från båda lagen stod sida vid sida runt mittcirkeln med sorgeband om armarna. Djurgårdsklacken visade upp ett svart tifo med en önskan om en vila i frid, vilket efter den tysta minuten byttes mot ett likadant blått.

Djurgårdens ordförande Lars-Erik Sjöberg höll ett tal med en uppmaning om att sjunga för supportern som blev bragd om livet. Och publiken sjöng.

"Det blev lite stelt"

Sedan var det dags att spela fotboll.

– Det var väldigt fint, rörande. Man var lite nervös. Det blev lite stelt i början. Man hade i baktankarna att vi får inte förlora, säger Djurgårdens anfallare Amadou Jawo, som var tillbaka i startelvan efter att ha dragits med skador de senaste veckorna.

Det borde stått 1-0 till Djurgården efter 25 minuter. Richard Magyar tog bollen med handen i Halmstads straffområde. Djurgårdens lagkapten Andreas Johansson lade upp den på straffpunkten men sköt lågt, löst och utanför.

Djurgårdens första hemmamål för säsongen sköts i stället av Martin Broberg, som efter en soloräd skruvade in bollen förbi Stojan Lukic i Halmstads mål.

På grund av en diger skadelista fick mittfältaren Mark Mayambela åter vikariera som anfallare. Strax före paus gick även han sönder, och fick utgå med ett skadat knä.

– Jag vet inte vad som händer, det är inte anfallarnas år. Philip Hellquist var mittfältare och gick upp - skadad. Mayambela skadad. Jag får kanske börja kalla mig för yttermittfältare så att jag klarar mig framöver, säger Jawo.

Prijovic gick på kraft

In i stället för Mayambela kom ordinarie anfallaren Aleksandar Prijovic, som dragits med ryggproblem de senaste veckorna. I den 53:e minuten ökade Prijovic på till 2-0 efter att ha plockat ner ett inlägg från Broberg i straffområdet och klippt till med vänstern.

– Jag gick bara på kraft. Jag har fortfarande lite ont, men jag kan spela normalt. I förra matchen kände jag det i varje steg och var väldigt stel, men nu var det bättre, säger Prijovic.

Med tio minuter kvar av matchen rullade Amadou Jawo in Djurgårdens tredje mål.

– Det är viktigt för supportrarna tror jag. I slutändan är det väl kanske inte någon jättetröst, men det blir extra tungt om vi skulle förlora efter allt som har hänt. Det var väldigt viktigt för oss att vinna, säger Jawo.

Djurgårdsklacken fortsatte att sjunga matchen igenom: bara om kärlek aldrig om hat.

TT

Publisert: