Alexanderssons revansch – EM-guld i stafett

Mikael Forsell/TT

Publicerad 2022-08-07

Tove Alexandersson förde Sverige till guld i stafetten som avslutar orienterings-EM i Estland. Arkivbild.

Efter ett tufft EM fick Tove Alexandersson sitt guld. Stjärnan förde Sverige till överlägsen seger i stafetten på sista sträckan.

– Det är kul att springa som ett lag, säger Alexandersson.

Tove Alexandersson krossade de övriga löparna på den sista sträckan. En minuts marginal vid växlingen växte stadigt på den sista sträckan till över fem minuter (5.10) före överraskningen Tjeckien i mål.

Då hade Lina Strand och Sara Hagström på de inledande sträckorna gett Alexandersson ett bra utgångsläge.

– Lina och Sara gav mig ett fantastiskt fint utgångsläge och hade gjort ett riktigt fint lopp båda två, säger Alexandersson.

Revansch

För orienteringsstjärnan, som är van att samla på sig guld, var det en välkommen framgång efter ett mindre lyckat EM i Estland hittills. Det blev visserligen silver på långdistansen i torsdags, men först efter några rejäla bommar.

Och i lördagens mellandistans slutade hon först på 14:e plats.

– Orientering är ju väldigt krävande på det sättet att man måste vara på topp. Fysiskt, orienteringsmässigt och så måste huvudet vara helt på topp. Det krävs så otroligt mycket fokus och man måste vara i nuet och helt närvarande hela tiden, säger Alexandersson och fortsätter:

– Det går inte att vara det 365 dagar om året och man kan inte styra det själv hela tiden.

Hagström avgörande

Sara Hagström bäddade för Sveriges guld genom att spräcka fältet på den andra sträckan och föra upp det svenska förstalaget i ledning. Medan övriga favoritnationer sprang bort sig tog svenskan det försiktigt, tog inga risker och var noggrann i sin orientering.

– Vi hade ju följt första sträckan och hört att det bommades där ute och att folk kom in i spridda skurar. Så vi svenskar sa till varandra i startfållan och det skulle vara orienteringen som avgör och la upp en plan efter det. Det lönade sig, säger Hagström.

Hagström kunde lämna över till Alexandersson en minut före andraplacerade Tjeckien.

Hagström tog över från Lina Strand som låg fyra efter den första sträckan.