Blåvitts säkerhetschef: "Det är ingen känd figur"

Anders Wallin/TT

Publicerad 2022-05-16

Ett inkastat knallskott skadade två fotografer – nu har IFK Göteborg polisanmält händelsen. Arkivbild.
Ett inkastat knallskott skadade två fotografer – nu har IFK Göteborg polisanmält händelsen. Arkivbild.

Knallskottet på Gamla Ullevi skadade två fotografer.

Nu fördömer ”Blåvitt” åskådarens agerande under hemmamötet med Varberg.

”IFK Göteborg – precis som stora delar av den samlade supporterrörelsen inom svensk fotboll – tar starkt avstånd från handlingen”, skriver klubben i ett uttalande.

77 minuter in i IFK Göteborgs allsvenska möte med Varberg small det till på Gamla Ullevi. Ett så kallat knallskott hade kastats in och landat samt detonerat intill två fotografer.

Domaren Bojan Pandzic beslutade att matchen skulle avbrytas.

Avbrottet varade i 16 minuter.

Fotograferna återgick till arbetet men en hade tinnitussymptom.

Nu har IFK Göteborg uttalat sig om situationen.

”För denna typ av händelser finns väl upparbetade rutiner, som IFK Göteborg följer bland annat i nära samarbete med polisen. En polisanmälan har också gjorts av IFK Göteborg”, skriver klubben på webbplatsen.

”Ärendet drivs nu av polisen och IFK Göteborg kommer att bistå polisen i det fall så önskas.”

”Gömmer sig”

TT: Vad vet ni mer om situationen i dag?

– Jag personligen vet inte mer. Nu är det mer för polismyndigheten att gå igenom materialet, säger Mike Sahlénius, IFK Göteborgs säkerhetschef.

TT: Varifrån kom knallskottet?

– Det kom från sektion P1. Det är blandad sektion. Det är de biljetter som går sist på hela läktaren. Det är ingen regelbunden publik som brukar sitta där, det är inga från supporterled eller liknande som sitter där.

– Det kastades inte från läktaren, det kastades från där man kommer in på läktaren. Individen som kastar syns inte på läktaren, utan gömmer sig.

TT: Men ni lyckades ändå få personen på film?

– Om jag säger så här: Det finns filmmaterial och polisen får uttala sig om vad som finns på film, om de vill det. Det är deras utredning nu och jag vill inte förekomma något.

– Det är ingen känd figur, eller figurer. Den som omhändertogs är varken känd av oss eller av polisen. Det förklarar väl svårigheten i det här.

Stöttar polisen

TT: Hur agerar ni som klubb kring det här?

– Det finns massa saker som görs, både lång- och kortsiktigt, säger han.

– Vi lägger mycket resurs på att stötta polisen i det som uppstår. Det kan bli så att de ber oss leta fram ytterligare material. Jag ska inte säga exakt allt vi gör … då lär sig de som håller på med det här vad vi gör, och det undviker jag gärna.

– Får vi fram en skyldig är jag övertygad om att åklagaren kommer att driva tillträdesförbud och det kommer vi som föreningen att stötta. Det är inget att snacka om.