OS-hjälten njuter av hemmafesten: "Fantastiskt"

Av:  Göran Sundberg/TT

OS-guldhjälten Hannes Björninen (24) njuter av VM-festen på hemmaplan.
OS-guldhjälten Hannes Björninen (24) njuter av VM-festen på hemmaplan.

Fullsatta läktare och feststämning varenda gång.

Finlands OS-guldhjälte Hannes Björninen, snart i Brynäs, njuter av varenda ögonblick under hemma-VM.

– Det är helt fantastiskt, det här får man nog bara vara med om en gång i livet, säger han inför kvällens rivalmöte med Sverige.

VM-guld 2019, silver förra året och ett historiskt OS-guld i februari.

Finländsk ishockey har aldrig varit bättre än under de senaste åren och med ett VM på hemmaplan är festen så klart given.

Tammerfors är Finlands näst största stad med över 300 000 invånare, ett riktigt hockeynäste med två lag i FM-ligan och där det ena, Tappara, blev mästare för några veckor sedan.

I nybyggda och hypermoderna Nokia Arena är det drag varje gång Finland spelar och på stan vimlar det av hockeysupportrar. Det mest populära klädesplagget i Tammerfors under de här veckorna verkar vara landslagströjan, framför allt den vita varianten.

”Väldigt häftigt”

TT: Är det bara glädje eller är det press också?

– Det handlar om att njuta av det här, det är väldigt häftigt att spela på hemmaplan. Publiken är underbar, säger Björninen som gjorde segermålet i OS-finalen mot det ryska laget i februari.

Den 26-årige centern kan nu vara med och ta en dubbel, något som bara Sverige har klarat av hittills i ishockeyhistorien då det blev både OS- och VM-guld 2006.

Finland har lyfts av ett par stjärnförstärkningar från NHL. Mikael Granlund, Nashville, anslöt i helgen och har gjort två mål och fyra poäng på två matcher. Backen Miro Heiskanen, Dallas, kommer senare i veckan – efter Sverigematchen.

– Det är stort att Mikael kommit hit, han är en otrolig spelare och hjälper oss både på och utanför isen, säger Björninen som har en defensiv roll i landslaget och är en nyckelspelare i boxplay.

”Hört bra saker”

Björninen spelade i Jokerit i KHL den gångna säsongen, men avslutade säsongen i moderklubben Pelicans från Lahtis sedan Jokerit dragit sig ur slutspelet på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

I slutet av april skrev han tvåårskontrakt med Brynäs, som tränas av Finlands assisterande förbundskapten Mikko Manner. Även landslagsbacken Niklas Friman gör Björninen sällskap till Gävle.

– Jag har hört bra saker om Gävle och Brynäs. Det har varit lite tufft där de senaste åren, men nu är de på väg uppåt och det finns en vilja att bli ett topplag igen. Jag ser verkligen fram emot det, säger Björninen som spelar med galler efter att ha fått en ansiktsskada i förberedelserna inför VM.

Först vill han dock ge sitt kommande hemland på nöten på onsdagskvällen.

– Det är ju vår granne så det blir stort. De har ett bra lag, det vet vi om, men för oss handlar det om att växa som lag och spela bättre för varje match, säger han.

Publisert: