Khashoggis fästmö fördömer Newcastle-affären

Av:  TT

Hatice Cengiz, fästmö till den mördade journalisten Jamal Khashoggi, fördömer affären där ett saudiskt konsortium köpt Premier League-klubben Newcastle.

– De bryr sig bara om klubbens ekonomiska framtid, säger hon enligt AFP.

När Newcastle köptes upp av ett konsortium, lett av saudiska PIF, var det många fans som jublade. Premier League-klubben gick från att ha en illa omtyckt ägare, Mike Ashley, till att bli rikast i fotbollsvärlden.

Men fansen bryr sig bara om pengarna. Det säger Hatice Cengiz, fästmö till journalisten Jamal Khashoggi, som mördades 2018 på det saudiska konsulatet i Istanbul – ett mord som den saudiska regimen i allmänhet och kronprins Mohammed bin Salman i synnerhet, anklagats för att ligga bakom.

– Det verkar som att de (fansen) inte bryr sig om vad som hände med Jamal, de bryr sig bara om klubbens ekonomiska framtid, säger hon i BBC Radio enligt AFP.

– Jag vill påminna dem om att det finns viktigare saker än pengar, det finns viktigare saker än den här klubbens ekonomiska situation. Ni borde tala om för dem att de inte kan köpa något engelskt lag på grund av det här brottet – det är ett klart budskap som varje engelsk person borde ge dem.

”Finns viktigare saker”

Mohammed bin Salman, eller MBS som han kallas, är ordförande i PIF, och anklagas för att använda klubbköpet som ett sätt att ”sportwasha” bilden av Saudiarabien.

Termen ”Sportswashing” syftar på hur stränga regimer använder sig av sportevenemang och klubbar för att manipulera uppfattningen av landet och samtidigt flytta fokus från bristfälliga mänskliga rättigheter.

”Orealistiskt”

En av de nya delägarna i Newcastle, Amanda Staveley, förnekar att Saudiarabiens regering kommer att vara inblandat i klubbens affärer, trots kronprinsens ordförandeskap i PIF.

– Absolut inte, svarar Amanda Staveley i en BBC-intervju.

– Vår samarbetspartner är inte den saudiska staten utan PIF.

Men det är alla inte så övertygade om. Madawi Al-Rasheed, professor på Mellanösterncentrumet på London School of Economics, tror att MBS kommer att vara med och fatta beslut.

– Det är väldigt, väldigt orealistiskt att säga att offentliga och privata medel är skilda saker i Saudiarabien, säger hon enligt AFP.

– Det (Saudiarabien) är i grund och botten ett enmansstyre. Jag ser det här som att man säljer sina kronjuveler till en krona med blod på sina händer.

Publisert: