Första svenska pallplatsen – på 29 år

Nanny Lögdal/TT

Publicerad 2022-03-20

Sebastian Samuelsson sköt bort sina pallchanser i masstarten.

I den sista världscuptävlingen väntade masstart för herrarna i norska Holmenkollen.

Sebastian Samuelsson hade chans att säkra andraplatsen i totala världscupen – men den sköt han bort. I stället blev han totaltrea.

– Jag är otroligt stolt, säger Samuelsson som är den andre svenske herråkaren i historien som slutar på en pallplats i totalcupen.

I masstarten fanns det bara två svenska herrar i form: Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma.

Samuelsson sköt fullt i det första skyttet och gick ut som fyra medan Ponsiluoma bommade ett skott och gick ut som 19:e man. Den förstnämnde hade då fem sekunder upp till ledande Sturla Holm Lægreid och Ponsiluoma hade 25 sekunder upp till norrmannen.

Det andra liggande skyttet var nästan identiskt som det första. Samuelsson sköt fullt och gick ut som tvåa – fem sekunder bakom norrmannen Sturla Holm Lægreid.

”Stundens allvar”

Inför tredje skyttet kom Samuelsson in på vallen tillsammans med Lægreid och fransmannen Emilien Jacquelin. Där bommade Lægreid ett skott och Jacquelin två medan Samuelsson sköt fullt och gick ut i ledning.

Men ledningen höll inte längre än till sista skyttet – där Samuelsson bommade tre skott och gick ut som tia, 54 sekunder upp till Sivert Guttorm Bakken, som var i ledning framför Sturla Holm Lægreid och tysken Erik Lesser.

– Jag var bra trött. Jag sätter de två första och sen blir det stundens allvar, säger Samuelsson, som till slut blev elva, till SVT.

Sivert Guttorm Bakken höll ledningen ända in i mål efter en spurtstrid mot lagkompisen Sturla Holm Lægreid och Emilien Jacquelin blev trea.

Martin Ponsiluoma slutade tolva med totalt fyra bom – ett i varje skytte.

”Otroligt, otroligt stolt”

I och med masstarten så blir Lægreid tvåa i den totala världscupen och puttar ner Samuelsson till tredjeplatsen – som första svenska herre sedan Mikael Löfgren 1993/1994.

– Det är klart att jag är besviken men samtidigt känner jag ”vad tusan spelar det för roll”, jag är trea i den totala världscupen som andra svensk någonsin, säger han i SVT och fortsätter:

– Jag är otroligt stolt. Idag har det varit, ska jag vara ärlig, en riktigt jävla jobbig dag alltså. Jag var fruktansvärt nervös och inte alls känt mig pigg.

Sedan tidigare var det klart att fransmannen Quentin Fillon Maillet vinner den totala världscupen.