Ministern: Sluta skandera Abramovitjs namn

Fredrik Andersson/TT

Publicerad 2022-03-11

Chelseas ägare Roman Abramovitj. Arkivbild.

Chelseafansen sjöng Roman Abramovitjs namn under matchen mot Norwich.

Nu uppmanas supportrarna att sluta med ramsorna.

– Jag vill be dem tänka väldigt noggrant innan de gör det igen, säger brittiske ministern Chris Philp.

De tillresta Chelsea-supportrarna skanderade Abramovitjs namn under Premier League-matchen mot Norwich (3–1-seger), bara timmar efter att den brittiska regeringen riktat hårda sanktioner mot den ryske ägaren.

Chris Philp är minister vid inrikesdepartementet i Storbritannien – och han ber nu Chelsea-fansen att sluta hylla Abramovitj.

– Jag är också en supporter, en Palace-supporter. Så jag förstår varför fans är väldigt hängivna sin klubb. Men Roman Abramovitj har fått sanktioner riktade mot sig nu för hans nära koppling till Vladimir Putin och Putins regim, säger Philp till BBC.

”Barbariska handlingar”

Philp fortsätter:

– Och jag säger det här respektfullt till Chelsea-supportrarna: Jag vet att han har gjort mycket för klubben, men den humanitära situationen i Ukraina och vad den ryska regimen gör mot civila – bombar sjukhus och skjuter människor som flyr – är viktigare än fotboll. Så jag vill be dem att tänka väldigt noggrant innan de gör det igen, eftersom de barbariska handlingar som Putins regim utför, och som Abramovitj har stöttat, är betydligt viktigare än fotboll.

Storbritanniens regering meddelade under torsdagen att Abramovitj är en av flera nya personer, med koppling till Rysslands president Vladimir Putin, som får sanktioner riktade mot sig.

Får inte agera på transfermarknaden

Den brittiska regeringens sanktioner mot Abramovitj får också sportsliga konsekvenser.

Chelsea lag kan visserligen rotsätta spela matcher i både herrarnas Premier League och damernas Super League. Man får även fortsättningsvis betala ut löner, men inte sälja några nya biljetter till matcherna – och man får inte heller köpa och sälja spelare på transfermarknaden, eller förnya kontrakt.

Dessutom är Chelsea i nuläget begränsat till att spendera maximalt 20 000 pund, omkring 250 000 kronor, på bortaresor.

Storsponsorn Three har också meddelat att man vill paus avtalet – och att företagets logga omedelbart tas bort från Chelseas matchtröjor.