Brons och VM-rekord: "Fantastiskt"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg.

TT-SPORT

Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg fixade ännu en medalj i skidskytte-VM i Pokljuka när de knep bronset i singelmixedstafetten.

Återigen höll Öberg en ukrainska bakom sig på spurtvarvet.

– Jag kände att jag hade grepp om henne där, säger hon.

– Jag tyckte det var skitkul, säger Samuelsson.

Frankrike spurtade ner Norge på sista varvet och tog guldet. För Sverige innebar bronset, 22 sekunder bakom Frankrike, lagets femte medalj under mästerskapet i Slovenien och därmed är rekordet från 2012 slaget. Den gången blev det lika många medaljer men inga guld.

– Det är fantastiskt kul. Vi har så många åkare som kan göra bra resultat. På något sätt blir det såklart enklare att ta fler medaljer då, säger landslagstränaren Mattias Nilsson.

TT: Finns det chans på fler medaljer?

– Absolut. Det är långt ifrån slut. Vi har båda stafetterna på lördag och sedan masstarten så det finns chanser absolut, säger han.

Singelmixedstafetten blev en rysare och utgången var svårbedömd inför det sista skyttet.

– Det är fartfyllt och små marginaler. Det är verkligen spännande hela vägen, säger Sebastian Samuelsson.

Tuff inledning

Sverige inledde skakigt och halkade efter täten sedan Samuelsson behövt två extraskott vid det första skyttet. Efter snabb åkning och ett extraskott i det andra skyttet klättrade han från tolfte till åttonde plats.

– Jag var lite nervös och stressad. Jag bommar första, vilket aldrig är kul, säger Samuelsson.

Hanna Öberg krympte avståndet ytterligare efter att enbart ha behövt ett extraskott under sina stopp på skjutvallen.

Det var första gången på ett VM som damerna körde den avslutande sträckan. Och när när Öberg gav sig i väg låg Sverige på tredje plats och hade VM-medaljen inom räckhåll. Men två extraskott i det liggande skyttet resulterade i att Sverige ramlade ner på femte plats, nio sekunder från pallen.

Ny duell mot Ukraina

Vid det avslutande skyttet sköt både Italien och Österrike bort sig, vilket återigen öppnade för svensk medaljchans. Öberg klarade sig med ett extraskott och gick ut som trea med Ukraina hack i häl.

En bekant duell som Öberg återigen gick vinnande ur. Det var i mixedstafetten, där Sverige tog brons, som ukrainskan Olena Pidhrusjna anklagade Hanna Öbergs för att vara ”osportslig”. Nu var det en annan ukrainska, Darya Blashko, som svenskan höll bakom sig.

– Jag kände att jag hade greppet om ukrainskan och tryckte direkt ut ur stadion så det inte skulle bli något snack den här gången, säger Öberg.

Sebastian Samuelsson njöt av att få trycka till Ukraina en gång till.

– Jag tycker det var skitkul. Jag skrek till Hanna på spurtvarvet att "nu visar du Ukraina vilka som är bäst".

Publicerad: