Italien lämnar VM efter coronafall i truppen

Av:  TT

Federico Pellegrini, till vänster, är en av åkarna i Italiens VM-trupp.
Federico Pellegrini, till vänster, är en av åkarna i Italiens VM-trupp.

Italien avbryter skid-VM i Oberstdorf på grund av coronafall hos ledare i truppen.

– Det är en bra åtgärd, säger Anders Englund, svenske landslagsläkaren på plats, till TT.

Beslutet har fattats för att skydda de italienska idrottarnas hälsa och för att säkerställa en säker fortsättning av mästerskapen, skriver det italienska vintersportförbundet (Fisi) på sin hemsida.

– Dessvärre är det sant. Femmilen var min största chans, så jag är väldigt besviken, säger italienaren Francesco De Fabiani till norska VG.

Redan tidigt under VM testade två personer i den italienska backhoppartruppen positivt, en ledare och hopparen Jessica Malsiner. Nu ska fler coronafall ha upptäckts bland italienska ledare på plats i Oberstdorf.

Det italienska beslutet är rätt, tycker svenske läkaren på plats, Anders Englund.

– Det är en bra åtgärd, om man fått in smittan i laget, säger han.

"Vattentäta skott"

Han är förvånad att smittan kunnat ta sig in bland lagen med de strikta restriktionerna som rått, och tror inte att det svenska laget ligger i riskzonen.

– Jag har ärligt talat svårt att se hur det skulle gå till. Jag kan bara uttala mig hur vi lever här och det är en total bubbla, säger han.

Enligt Englund har samtliga svenska åkare testat negativt hittills och ska testas på nytt i dag.

Han är inte orolig för att VM inte ska kunna genomföras som planerat, och tror inte att det vidtas ytterligare åtgärder.

– Jag tycker det är svårt att göra det säkrare än vad det är här. Det är väldigt vattentäta skott och väldigt mycket testning, säger han.

Norge drabbade

Italien är inte det enda landslaget som har drabbats. På onsdagsmorgonen kom beskedet att Norges backhopparstjärna Halvor Egner Granerud har testat positivt.

VM fortsätter i eftermiddag med herrarnas 15 kilometer fristil. Italien hade tagit ut Stefano Gardener, Giandomenico Salvadori, Davide Graz och Mirco Bertolina till det loppet.

Publisert: