Häcken tog knapp premiärseger mot nykomlingen

Ola Palmström/TT

Publicerad 2021-04-18

Häcken vann i den damallsvenska premiären mot Hammarby.

Hammarby fick en mardrömsstart i återkomsten till damallsvenskan och lyckades inte återhämta sig.

Häcken tog ledningen efter bara fyra minuter, släppte den aldrig och vann med 1–0.

– Det är jättesurt, det ska jag inte ljuga om. Jag tycker att vi förtjänar minst en poäng, säger Hammarbybacken Alice Carlsson.

Den digra skaran Hammarbysupportrar som samlats utanför Hammarby IP välkomnade nykomlingen tillbaka i högsta serien med smällare och bengaler.

– Självklart är det en jätteboost att ha dem här. De är helt fantastiska verkligen. Det ger de lilla extra procenten som man vill ha, säger Alice Carlsson om publikstödet.

Något segerfirande blev det däremot inte. "Bajen" stod upp bra mot förhandsfavoriten Häcken, men kammade ändå noll efter ett tidigt baklängesmål.

Tidigt ledningsmål

Det regerande mästarlaget Häcken, tidigare Göteborg FC, fick en smakstart – både i matchen och på den damallsvenska säsongen.

– Det är jätteviktigt att få med oss tre poäng i början och att jobba vidare på det vi är bra på, och dra lite lärdomar från den här matchen, säger Häckenförsvararen Emma Kullberg.

Bortalaget etablerade tryck direkt och fick ett antal fasta situationer. Redan i den fjärde minuten gav det resultat när Anna Csikis hörna skarvnickades i mål av en Hammarbyförsvarare.

Men hemmalaget kom in i matchen och jämnade ut spelbilden.

I den sjuttonde minuten kom första läget för "Bajen". Laget kombinerade sig fram längs vänsterkanten men 16-åriga anfallstalangen Ellen Wangerheim nådde inte riktigt fram på det låga inspelet.

Hammarby fortsatte att hota men kapitaliserade inte på halvchanserna. I andra halvlek letade nykomlingen vidare efter ett kvitteringsmål utan framgång.

– Vi växer in i matchen, jag tycker att vi rycker upp oss i andra halvlek. Vi pratade i halvtid om att vi ska gå ut och tro på oss och att vi är jävligt bra, och det tycker jag att vi bevisar i andra halvlek, säger Alice Carlsson.

"Jättesurt"

Häcken fick en stor möjligheten att göra 2–0 i 68:e minuten. Landslagsanfallaren Stina Blackstenius rann igenom på en djupledspassning, rundade målvakten och skulle bara slå in bollen i det tomma nätet. Men Hammarbybacken Alice Carlsson stoppade det givna målet med en uppoffrande glidtackling.

– Jag ser att hon kommer lite ur vinkel, så ja, jag räddar den, säger Carlsson om situationen.

Det blev inga fler mål och Häcken tog i slutändan en planenlig, men knapp seger. Kullberg tror att premiärnerverna kan ha påverkat lagets insats.

– Från vår sida är det inte spelmässigt vår bästa match. Men vi jobbar ju matchen ut och vi krigar och ja, det lönar sig i tre poäng, säger Emma Kullberg.

För Hammarby och Alice Carlsson gav insatsen mersmak, men att inte få med sig några poäng var en besvikelse.

– Det är jättesurt, det ska jag inte ljuga om. Jag tycker att vi förtjänar minst en poäng, säger hon.