Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Guldfavorit i EM – i sitt andra 10 000-meterslopp

Andreas Almgren nedspurtad – missade medalj på 10 000 m

Publicerad 2024-06-12


I sitt allra första 10 000-meterslopp på bana slog han det 34 år gamla svenska rekordet med över en minut.

I sitt andra, i kväll, hoppas han ta EM-guld.

– Det är det jag går för, säger Andreas Almgren.

Den 28-årige löparen är Europaetta på distansen efter att i mars sprungit på 26.52,87 i ett lopp i Kalifornien och är den enda i finalfältet i EM som har personbästa under 27 minuter.

– Men pers på 10 000 kan vara missvisande då många gjort riktigt bra landsvägslopp. Men jag är definitivt en av dem med högst kapacitet, det kommer man inte ifrån, säger han.

Efter att ha hittat rätt i träningen och sluppit skador har Andreas Almgrens utveckling fått en riktig skjuts i år. Förutom 10 000 meter har han satt svenska rekord på 5 000 och 3 000 meter, de senaste kom på Diamond League-galorna i Oslo och Stockholm för tolv respektive nio dagar sedan.

– Jag var rätt sliten efteråt så jag tog det extra lugnt i två dagar. Men nu känns kroppen bra igen.

Tror inte på bonus

Han säger att han nu är i väldigt bra form för ett 10 000-meterslopp.

– Jag är så formtoppad som jag tänkt mig vara inför det här loppet, säger han.

Om han vinner är han en dem som kan ha chans på bonuspengar på motsvarande 570 000 kronor. Men då krävs ett väldigt snabbt lopp, och det är inget som Almgren räknar med att det blir. Mästerskapslopp på längre distanser brukar bli väldigt långsamma. Det delas bara ut bonuspengar till en segrare i en grengrupp med flera löpdistanser.

– Jag är väl medveten om att när jag har sprungit ska sen Jakob (Ingebrigtsen, Norge) springa 1 500 och det brukar gå ganska fort. Så jag har inte några jättestora tankar på det (bonusen).

EM-guldet är viktigast?

– Absolut.

”Det gäller att springa smart”

Han säger att det viktigaste i loppet blir att hålla sig borta från stök.

– Det blir säkert en väldigt lång transportsträcka där man har mycket tid att göra dumma grejer, som att riskera ett fall, springa för mycket på ytterbanorna eller göra onödiga ryck. Det gäller att springa smart.

– Det är på de sista två kilometerna som det kommer att hända, då gäller det att vara med och ha sprungit energisnålt fram till dess. Jag har kapacitet för att göra ett ryck, jag har också kapacitet att springa snabbt på sista varvet.