Friidrott

Duplantis känner pressen inför premiären

Av: 

TT

TT-SPORT

2020 satte Armand Duplantis världsrekord och blev friidrottens nya superstjärna.

2021 ska han följa upp det med – ja, vad då? Ett OS-guld, kanske.

– Jag vill hoppa högt och vinna alla tävlingar jag ställer upp i. Den passionen väger över allt annat, säger han till SVT Sport.

Det skulle kunna vara en VM-final, eller startfältet i OS. När Armand Duplantis inleder stavhoppssäsongen i tyska Düsseldorf på söndag är stora delar av världseliten samlad.

Duplantis får bland annat tampas med sexmetershopparna Piotr Lisek från Polen och den dubble världsmästaren Sam Kendricks från USA.

Förväntningarna på svensken är höga, men det skrämmer honom inte.

– Det är priset man får betala. Om du vill slå världsrekord och vinna massa priser så kommer folk att förvänta sig mer av dig. Nu är det bara upp till mig att leverera och prestera som jag ska, säger han till SVT Sport.

Radiosportens expert Miro Zalar tror på Armand Duplantis i år. Arkivbild.

Han har nått så höga höjder att det har blivit betydligt svårare att förbättra sig. Men Duplantis är positiv till vad han kan uppnå den kommande säsongen.

– Det är tuffare nu, men jag njuter bara av den utmaningen. Jag behöver ju bara bli lite, lite bättre så är det ett nytt världsrekord, säger Duplantis.

Radiosportens expert Miro Zalar kommer att följa tävlingen i Düsseldorf och ser fram emot att se hur 21-åringen står sig när det är dags för premiär.

Han tror att Duplantis kommer att kunna leverera i sin första tävling för året.

– Jag förväntar mig ett bra resultat. Men samtidigt vet jag att det kan ta några tävlingar innan man är inne i det på allvar och de riktigt bra resultaten kommer, säger Zalar.

Tror på höga höjder

2020 var ett enastående år för den 21-årige supertalangen Duplantis, som har sin bas i Uppsala. I början av februari gled han över sex meter i en tävling i just Düsseldorf och bara några dagar senare inledde han sin numera närmast historiska vecka.

Den 8 februari satte Duplantis världsrekord genom att hoppa 6,17 i Polen och 15 februari förbättrade han sitt rekord med ytterligare en centimeter vid en gala i Glasgow.

Duplantis var inte nöjd där. I september hoppade han 6,15 – vilket är det högsta hoppet någonsin utomhus.

Miro Zalar anser att vi kan få se liknande resultat av Duplantis även i år.

– Jag brukar inte vilja spekulera i hur högt han kommer att kunna hoppa, men jag är helt säker på att han har högre höjder i sig. Så mycket kan jag säga. Det ser man om man tittar på stillbilder från världsrekordhoppen.

Radiosportens expert Miro Zalar. Arkivbild.

Fokus att vinna

Duplantis fokus i Düsseldorf – och i alla tävlingar därefter – är att vinna.

– Jag vill hoppa högt och vinna alla tävlingar jag ställer upp i. Den passionen väger över allt annat. Jag tror inte att det kommer att ändras den närmsta tiden, så jag ser bara positivt på framtiden, säger Duplantis.

Miro Zalar säger att det alltid har varit så för Duplantis. Vinsten är det viktiga, resultatet är sekundärt.

– Ibland kan man tänka att han borde ha stått över en höjd för att spara sig och kunna få ett bättre resultat, men för honom har fokus alltid varit att vinna. Jag tror att det är viktigt för honom att nu tänka att han ska försöka vara minst lika bra som han har varit innan, säger Zalar.

För Armand Duplantis är säsongens stora mål OS i sommar. Enligt Zalar ska stjärnans målsättning vara så hög som möjligt. OS-guld är realistiskt.

– Absolut. Är han i form finns det ingen som är lika bra. Det kommer så klart inte att bli enkelt, men när han är i form är han överlägsen, säger Zalar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Nytt svenskt rekord av Fanny Roos

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Miro Zalar

Stavhopp

Armand Duplantis