TT-Sport

Svenskt praktfiasko i terrängen – OS över

Av: 

TT

TT-SPORT

Fotbollens förbundskapten Janne Andersson hade kallat det hela för ”rätt rörigt”.

Fälttävlan blir gärna det.

Men det här? Allt gick galet för de svenska ryttarna i OS-terrängen.

Inte en ryttare fick ett resultat.

– Det är en hård sport. Vi är förstås jättebesvikna, säger Louise Romeike.

Det var inte bara den stekande hettan och den påtagliga luftfuktigheten som fick svettpärlorna att blänka i pannan på Fredrik Bergendorff. Han hade att stå i och genomled ett svenskt fiasko.

– Jag har haft några röriga dagar, och det är här absolut en av dem. Det kan jag lova. Det känns jättesurt, men gör det inte det är det något som är fel. Det är hårt. Vi har haft en väldigt dålig tävling, säger förbundskaptenen.

Understatement

Snudd på ett understatement av den Englandsbaserade fälttävlanschefen. Det som kunde gå emot de svenska ryttarna och hästarna gick emot under den obarmhärtiga japanska solen.

Ludwig Svennerstål strök sig och Balham Mist kort före tävlingen. Där var hans OS över – liksom det svenska lagets chans att ha med medaljkampen att göra.

– Det är som det är. Balham Mist var inte hundra procent. Det var inget snack utan bara att stryka oss. Det var inte rätt mot hästen eller mot någon att gå in och tävla, säger Svennerstål.

In kom reserven Sara Alhotsson Ostholt på Chicuelo, men bytet kostade Sverige svidande 20 straffpoäng.

Sara in, Sara ut

Det fortsatte med att Terese Viklund fick sämsta möjliga start i den 31-gradiga hettan. Som första svenska ryttare ut föll Viklund av hästen Viscera och fick därmed inte rida klart.

I och med hennes uteslutning var Sverige helt borta i lagtävlingen inför måndagens avgörande hoppning.

Ytterligare en konsekvens: Algotsson Ostholt kom inte till start.

– Vi hade en konversation och kom fram till att det inte var någon mening med det. Det är bättre att spara Chicuelo till ett kalas där hon kan vara stjärnan den dagen, säger Bergendorff.

TT: Och Sara var helt inne på den linjen?

– Jadå.

Viklund var bedrövad efter fallet vid ”kistan”, det 16:e hindret och med bara sju hinder kvar till målgången.

”Vi kom för nära”

– Jag trodde vi skulle räcka fram med fyra galoppsprång, men vi fick in ett till och så kom vi för nära. Då hann hon inte upp med ena frambenet, krokade i lite och jag hade för mycket vikt framåt och så damp jag i gräset, säger Viklund.

TT: Blev du så överraskad att du inte hann parera?

– Jag hade räknat med att vi skulle ta det på fyra galoppsprång och när det inte blev det var det för sent att reagera. Jag försökte sitta upp, men det räckte inte riktigt. Man är jättebesviken så klart, man vill alltid prestera.

Fallet betyder också att hon inte avslutar OS med måndagens hoppning.

– Hon kommer inte att hoppa, säger Bergendorff.

Romeike utesluten

Louise Romeike var enda svenska ryttare att ta sig i mål, men först efter en vådlig ritt där straffpoängen rasade in och ett funktionärsparasoll klarade sig med minsta möjliga marginal.

Dessutom konstaterade juryn att hon ridit fel på 18:e hindret, Romeike och Cato uteslöts och det svenska fiaskot var fullbordat.

– Väldigt tråkigt, det var inte så här man hade hoppats att det skulle bli, säger hon.

Hoppningen om medaljerna i lag och individuellt sker utan svenska ryttare. Britten Oliver Townend leder efter terrängen, liksom Storbritannien.

Publisert: