Persson premiärvann – tungt för Hanna Öberg

Mikael Forsell/TT

Publicerad 2021-11-13

Linn Persson segrare i nationella skidskyttepremiären i Idre.

När det gick tungt för Hanna Öberg klev en annan landslagsåkare fram. Linn Persson vann skidskyttepremiären i Idre.

– Det känns som att jag var inne och gjorde det jag skulle, säger hon till SVT.

Konkurrensen är stenhård bland de kvinnliga skidskyttar som vill representera Sverige i OS i Peking i februari. Hanna Öberg är given till OS, men hon fick en sämre inledning på säsongen än väntat.

Då klev ett annat svenskt namn fram. Linn Persson klarade sig med en bom och tog segern, 5,1 sekunder för Elvira Öberg i sprintloppet i Idre.

– Det är klart att det känns skönt. Jag får en bra genomkörare och jag är nöjd med skyttet. Visst, det slinker ut ett i stående, men jag tycker att jag genomför det på ett bra sätt. Det är en stabil insats, säger Persson till SVT.

Elvira Öberg körde till sig pallplatsen tack vare urstark åkning och trots tre straffrundor. Hon var i klar ledning till första skyttet efter snabb skidåkning, men fick en bom i första, liggande, skyttet, som hon följde upp med ytterligare två i det andra, stående, skyttet.

Hanna tia

Ändå var hon bara fem sekunder från Persson och segern.

– Det är jätteskönt att få den här åkningen med mig i dag. Nu behöver jag inte oroa mig någonting över den framöver utan jag vet att den funkar. Då är ett orosmoment borta i säsongsöppningen, säger Elvira Öberg till SVT.

Skjutningen var hon däremot missnöjd med.

– Men det finns många lopp kvar att göra det bättre på, säger hon.

Storasyster Hanna Öberg hade två bom i första skyttet, men rättade upp skyttet med bara fullträffar i det andra. Men hon var för långsam i spåret för att kunna utmana om en topplats i Idre och slutade tia.

Tävlingen i Idre blev en besvikelse för Stina Nilsson, som sköt sammanlagt fyra bom och slutade 23:a nästan två minuter från täten.

– Jag tycker fyra bom totalt är för mycket. Men nånstans är jag nöjd att jag inte stannar upp, jag kan göra det ibland. Men fyra bom är för mycket. Ändå skönt att säsongen är i gång. Jag ser fram emot att köra många tävlingar, säger Nilsson till SVT Sport.

Stina Nilsson debuterade i världscupen i mars och har till den här säsongen lyfts upp i A-landslaget med förhoppningen om att få tävla mer regelbundet i världscupen för att ha en chans att bli uttagen till OS.

Vittozzi trea

Tävlingarna i Idre är viktiga för de svenska åkare som vill köra världscupen i vinter.

Världscupen inleds i Östersund om två veckor och nu fick flera av åkarna på gränsen till toppen känna på internationellt motstånd i tävlingspremiären på snö.

På plats i Idre finns Italienska stjärnorna Dorothea Wierer och Lisa Vittozzi, systrarna Fialkova från Slovakien och schweiziskan Lena Häcki.

Vittozzi blev bästa utländska åkare på tredje plats, 15 sekunder från täten.

På söndagen avgörs kortdistansen.