Tål Milos Milojevic en smäll till?

Av:  Henrik Skiöld/TT

Malmös tränare Milos Milojevic behöver en cupseger efter tre raka förluster i allsvenskan. Arkivbild.
Malmös tränare Milos Milojevic behöver en cupseger efter tre raka förluster i allsvenskan. Arkivbild.

Malmö FF:s tränare Milos Milojevic ifrågasätts efter klubbens tre raka förluster i allsvenskan.

Själv känner han ingen stress eller oro.

– När du bestämmer dig för att bli tränare måste du lära dig att leva med den pressen, säger han inför torsdagens cupfinal mot Hammarby.

Det är ingen underdrift att påstå att den regerande mästarklubben är mitt uppe i en mindre kris. Den senaste förlusterna, samtliga mot tippade topplag, väcker frågor om serben är rätt man för jobbet i landets mäktigaste klubb.

Exakt hur tongångarna går internt hos sportdirektören Daniel Andersson, sportchefen Andreas Georgson och vd:n Niclas Carlnén är oklart men de är knappast nöjda.

Därifrån till att redan nu bryta med Milojevic kräver eftertanke och en grundlig analys.

Milojevic kan med goda argument anföra att laget drabbats av skador i en sällan skådad omfattning, men elitfotboll är en resultatbaserad bransch.

Andersson och Carlnén vilade inte på hanen när Magnus Pehrsson fick foten under slående liknande omständigheter vid den här tiden på året 2018.

En titel köper tid

Då som nu hängde tränaren löst inför en cupfinal, då som nu på Tele2 arena. Pehrssons MFF kom till Stockholm med två raka allsvenska förluster bakom sig. Djurgården delade ut en 3–0-propp i finalen och tre dagar senare vann Trelleborg Skånederbyt med 1–0. Dagen därpå fick Pehrsson packa ihop sin saker.

Milojevic är ifrågasatt, men inte där än. Två matcher återstår innan det månadslånga speluppehållet, matcher som rimligen avgör om klubbledningen sitter lugnt i båten eller tar ett drastiskt beslut.

En cuptitel efter en final mot allsvenska tabellettan Hammarby på bortaplan väger tungt, i synnerhet eftersom Malmö FF inte vunnit turneringen sedan 1989 och har fyra raka finalförluster sedan dess.

På söndag väntar Degerfors på Stora Valla i vårsäsongens sista match. Tre poäng där och Milos Milojevic, spelare, klubbledare och supportar får en lugnare tillvaro.

”En del av jobbet”

– Det blir alltid kritik mot tränaren när det inte går bra. Det är en del av jobbet, men det är inte vad jag tänker på, utan hur jag ska förbereda nästa träning bättre än den senaste och hur jag ska förbereda laget bättre inför nästa match, säger han.

TT: Upplever du att du har klubbledningens stöd?

– Ja.

TT: Du är inte orolig för att din position är hotad?

– Nej.

Med så gott som samtliga tidigare skadade spelare tillbaka hamnar han i en annan sits. Vilka ska han välja? Spelare som Johan Dahlin, Anders Christiansen, Oscar Lewicki och Niklas Moisander är alla med i truppen till finalen.

– Vi har en lång säsong framför oss, vi är inte stressade. Om vi vinner eller förlorar finalen kommer inte att avgöra vår säsong. Vi ska gör allt för att vinna den här titeln, säger Christiansen och stöttar Milojevic.

– Internt vet vi att det finns en förklaring (till förlusterna). Plockar man bort sex sju spelare så påverkar det stabiliteten i ett lag.

Tor på farligt Malmö

Hammarbytränaren Martí Cifuentes ser ingen fördel i att möta ett pressat MFF.

– Jag tror det är tvärtom, att de kommer vara mer farliga än någonsin, eftersom finalen är en bra möjlighet för Malmö att ändra på saker och ting.

– Vi är ödmjuka, för vi vet att vi kommer möta ett fantastiskt lag. Malmö är ett topplag, de har fantastiska spelare. Vi har en enorm respekt för Malmö. Det är den mest framgångsrika klubben i Sverige om man ser till titlar och hur många bra spelare de har, säger Cifuentes.

Publisert: