Kaptenen spelklar: "Varit jobbigt några dagar"

Av:  Göran Sundberg/TT

Lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson var tillbaka på is efter sin skada och är spelklar till kvartsfinalen mot Kanada.
Lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson var tillbaka på is efter sin skada och är spelklar till kvartsfinalen mot Kanada.

Tre Kronors lagkapten Oliver Ekman-Larsson är spelklar till VM-kvartsfinalen mot Kanada.

– Det ska bli jättekul. Det har varit jobbigt några dagar och ganska osäkert hur det skulle bli, säger backstjärnan.

Vancouverbacken fanns med när Tre Kronor hade en kort isträning i Tammerfors på onsdagen. Därefter berättade förbundskaptenen Johan Garpenlöv att Ekman-Larsson kan spela kvartsfinalen.

– Oliver spelar. Det känns jättebra. Vi får tillbaka vår kapten. Vi får en spelare som har varit med förut och vunnit VM-guld. Vi får en spelare som är ledare både på och utanför isen, säger Garpenlöv.

Ett glädjebesked som blir ett lyft för ishockeylandslaget inför kvartsfinalen mot regerande världsmästaren Kanada.

”Läkarteamet fantastiskt”

När Ekman-Larsson kom ut för intervjuer efter träningen visade det sig att 30-åringen själv varit orolig för sin medverkan i kvartsfinalen.

– Det är klart att man är när man missar matcher i ett VM, det ska jag inte sticka under stol med. Samtidigt så visade det sig att det var bra att jag tog några dagar ledigt. Jag har gymmat och hållit i gång på andra sätt och fått behandling, säger han.

Ekman Larsson, som gör sitt sjunde VM och har vunnit två guld, tog beslutet på onsdagsmorgonen.

– Vi har haft det som plan hela tiden att i dag skulle vi ta ett beslut. Så att gruppen vet om det. Läkarteamet har varit fantastiskt och verkligen gett mig en chans att kunna spela i morgon, säger han.

Mörkar för Kanada

Ekman-Larsson säger att han kan gå för hundra procent, men vill inte berätta vad som varit problemet för att kanadensarna inte ska kunna utnyttja det.

Och han låter förstå att svenskarna skulle kunna agera på samma sätt om någon motståndare var skadeskjuten.

– Det är klart, det är en kvartsfinal, jag vet inte hur de tänker, men det är inte omöjligt att man kan trycka till lite extra i en närkamp eller så där. Det är vinna eller försvinna, säger han.

Spekulationerna som varit är att det är skottet han fick på ena foten i början av matchen mot Tjeckien i den andra VM-matchen som spökat.

Kan ta straff

Kvartsfinalen mot Kanada spelas på torsdagseftermiddagen. Då kan Oliver Ekman-Larsson bli extra viktig om matchen inte kan avgöras inom ordinarie tid eller efter förlängning.

Garpenlöv tänker sig lagkaptenen som en potentiell straffskytt.

När Oliver Ekman-Larsson hör det skiner han upp:

– Jag har varit i den situationen tidigare och fått lägga straffar i avgöranden lägen, det känner jag mig bekväm med och jag njuter av att vara en av dem som har matchen på sina axlar. Det finns inget bättre.

Han gjorde mål i straffläggningen i finalerna både mot Kanada 2017 och Schweiz 2018 när Sverige vann VM-guld.

Publisert: