LHC-kaptenen: "Nu känner man för att bryta ihop"

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2022-03-24

Linköping missar SHL-slutspelet även i år.

Med drygt en minut kvar levde hoppet.

Men två snabba mål av Max Friberg innebar 3–1 för Frölunda och en ny slutspelsmiss av Linköping – för fjärde året i rad.

– Nu känner man ju för att bryta ihop och vara i fred några dagar, säger lagkaptenen Jonas Junland.

Slutspurten i Scandinavium blev dramatisk. Men med en minut kvar av ishockeymatchen tog säsongen i praktiken slut för Linköping.

Då gjorde Max Friberg 2–1 för Frölunda och stängde sedan med sitt 3–1-mål definitivt slutspelsdörren för gästerna.

En sen Leksandskvittering i Gävle tände visserligen ett kort hopp efteråt, men när Brynäs avgjorde direkt i förlängningen var Linköping borta på riktigt.

– Vi hade en jättegod chans. Men det gick emot oss. Det är väl tjusningen med hockey på något sätt, men nu känner man ju för att bryta ihop och vara i fred några dagar, säger lagkaptenen Jonas Junland besviket.

Laget fick annars en drömstart på ödesmatchen. Det hade bara gått några minuter när John Nyberg drog iväg ett handledsskott från sin backposition och pucken – Elliot Ekmark fick till slut målet – studsade in bakom Matt Tomkins i Frölundamålet.

Lasch målskytt

Men med tre minuter kvar av förstaperioden kvitterade Frölunda efter ett snabbt anfall. Poängligaledaren Ryan Lasch fick gott om tid på sig, hittade en lucka och drog in 1–1 – hans 65:e poäng den här säsongen.

Resultatet stod sig även över andraperioden.

I det läget var Linköping borta från åttondelsfinalerna, eftersom både Oskarshamn och Brynäs var i ledning i sina avslutande matcher.

Inte världens enklaste sak att koppla bort, medger Jonas Junland, som liksom lagkamraterna bara behövde titta upp mot resultattavlan för att förstå att slutspelet hängde på en skör tråd.

Dramatiken fortsatte in i det sista. Men med 1.08 kvar fick Ryan Lasch ännu en assistpoäng – och Max Friberg blev målskytt till matchavgörande 2–1.

I slutsekunderna bättrade Friberg dessutom på till 3–1 sedan Linköping plockat ut målvakten.

”Förjävla tråkigt”

Men det gjorde varken till eller från för Linköping, som missar slutspelet med minsta möjliga marginal.

– Jag tycker att vi gör det vi kan i dag och det känns för jävla tråkigt att det inte räcker, säger Jonas Junland.

– En nyktrare syn på det är att vi haft en enormt bra utveckling i gruppen den här säsongen och var nära att gå till slutspelet. Men det känns ju svårt att se just nu.

Frölunda befäste i och med segern fjärdeplatsen i tabellen och möter nu femman Växjö i kvartsfinalen.

– Det finns ju ingen önskemotståndare i ett slutspel, inte ens i SHL. Så oavsett vilket lag vi hade fått hade det känts som 50-50, säger tränaren Roger Rönnberg.

– Växjö är regerande mästare av en anledning, så det ska bli jäkligt spännande. Det känns verkligen som 50-50.