Djokovic coronasmittad: "Extremt ledsen"

TT-Reuters-AFP

Publicerad 2020-06-23

Även Novak Djokovic har testat positivt för corona efter sin egen tennisturnering. Arkivbild.

Flera i hans turnering hade redan smittats – och nu har även Novak Djokovic testat positivt för coronaviruset.

Detta bekräftar den serbiske världsettan i ett uttalande.

"Vi trodde att förhållandena för att arrangera tävlingen var goda", skriver serben.

Sedan tidigare hade tre tennisspelare i Djokovics uppvisningsturnering, som spelades förra veckan, bekräftats smittade av coronaviruset.

Nu står det klart att även den 33-årige världsettan har testat positivt, liksom hans fru, Jelena.

"Vi testades så fort vi kom till Belgrad. Mitt resultat är positivt, precis som Jelenas, medan våra barn har testat negativt", säger Djokovic i ett uttalande och fortsätter:

"Vi organiserade turneringen i ett skede där viruset hade försvagats. Vi trodde att förhållandena för att arrangera tävlingen var goda. Tyvärr så är viruset fortfarande närvarande och det är en ny verklighet som vi fortfarande lär oss att hantera och leva med".

Flera smittade

Djokovic beklagar att så många blivit smittade i samband med tennisturneringen.

"Jag är extremt ledsen för varje individuellt fall. Jag hoppas att det inte kommer att komplicera någons hälsomässiga tillstånd och att alla kommer bli bra".

Redan innan det var känt att huvudpersonen i turneringen drabbats uttalade sig Novaks yngre bror Djordje, som också han var med och anordnade tävlingen på Balkan, enligt följande:

– Det här var det värsta som kunde hända.

– Runt 100 personer testades och nyheterna om att några av dem var positiva slog mig hårt, särskilt gällande min barndomsvän Borna Coric. Vi hoppas att alla får en snabb och smärtfri återhämtning, sade Djordje i serbisk tv.

Förutom Coric har även bulgaren Grigor Dimitrov och serben Viktor Troicki testat positivt.

– Novak var inte tvungen att ta testet i Kroatien eftersom han inte hade några symptom. Han testades direkt efter att hans flyg landat i Belgrad, sade Djordje.

"Korkat"

Djokovic spelade mot både Troicki och Coric under turneringens gång. Även tränare till Djokovic och Dimitrov har smittats.

Turneringen – Adria Summer Tour – bestod av ett antal uppvisningsmatcher på grus i Serbien och Kroatien och spelades inför tusentals åskådare, något som fått kritik.

"Korkat att gå vidare med turneringen. Det här är vad som händer när man bortser från alla protokoll. Detta är inte ett skämt”, skrev tennisstjärnan Nick Kyrgios på Twitter på måndagen.

Efter att Djokovics positiva coronatest blivit känt twittrade australiern igen:

"Oh boy."

Finalen mellan Djokovic och ryssen Andrej Rubljov ställdes in efter att det blivit känt att Dimitrov smittats.

Djokovic kommer nu att gå in i 14 dagars isolering och ta ett nytt test inom fem dagar.