Doldis tog Rögle upp på SHL-platsen

Malmö. Inte ett enda mål under säsongen - men i det heta Skånederbyt borta mot Malmö satte backen Eric Martinsson tre fullträffar.

Och tog Rögle upp på den kvarvarande SHL-platsen.

– Tre mål från mig hade inte varit spelbart, sade 21-åringen efter 5-3-segern.

Sedan Örebro säkrat sitt SHL-kontrakt via 4-2 mot Djurgården klev Rögle upp på andraplats i ishockeyns kvalserie efter 5-3 i Skånederbyt mot Malmö inför ett utsålt - 12 800 åskådare - Swedbank Arena. Med två omgångar kvar skiljer blott tre poäng mellan tvåan Rögle och femman AIK, som tog sista livlinan via 4-1 borta mot Västerås.

– Vi har allt i egna händer, men det gäller att vara ödmjuka, sade Rögletränaren Magnus Bogren.

"Leva in i det sista"

Ängelholmslaget avslutar med hemmamatcher mot Västerås (fredag) och AIK (måndag). För Malmö väntar Djurgården hemma och Örebro borta.

– Vi får ytterligare en chans mot Djurgården. Det här kommer leva in i det sista, sade en besviken Mats Lusth, tränare för Malmö.

– Det är omöjligt att vinna i en kvalserie om man släpper in fem mål. Det tror jag inte att vi har gjort i en hemmamatch tidigare den här säsongen.

Att utnämna Eric Martinsson till en matchavgörande doldis är nästan en underdrift. Martinsson, som gör sin första säsong i Rögles A-lag, bröt foten i den första träningsmatchen och var borta i 3,5 månad. Därefter blev han utlånad till division 1-laget Helsingborg. Först i mitten av januari fick han göra säsongsdebut i hockeyallsvenskan, mot just Malmö på bortaplan.

Trots rollen som en offensiv back fick Martinsson vänta till slutet av kvalserien innan han hittade nätet - målet kom 2.50 in på matchen.

– Jag har gått och tänkt på det: ska jag inte få göra ett mål i allsvenskan? Detta blev kanske en ketchupeffekt, sade 21-åringen och skrattade.

Röglestraff avgjorde

Hans tredje mål för kvällen betydde 4-1 och kom 4.55 in på andra perioden. Malmö kom dock igen med två snabba mål, men när Kelsey Tessier satte 5-3 på straff i slutet av mellanakten säkrades de tre poängen.

– Hade de inte gjort mål på straffen tror jag vi hade vänt detta, sade Mats Lusth.

Innan nedsläpp i Malmö hedrades den 43-årige Djurgårdensupportern som misshandlades till döds före det fotbollsallsvenska mötet mellan Helsingborg och Djurgården i söndags, med en tyst minut.

TT

Publisert: