Skoglund gick på knock i Nyköping

TT-SPORT

Boxning. Erik Skoglund gjorde inte hemmapubliken besviken. Sveriges främsta proffsboxare sänkte kosovoalbanen Timy Shala i en match om den vakanta internationella WBA-titeln i lätt tungvikt. En knockout som bär mot en stor titelmatch.

– Det är dags nu att ta en chans mot någon av de stora grabbarna, säger han efter segern.

Obesegrade Erik Skoglund lade seger nummer 26 till meritlistan - och den 12:e på knockout.

Drabbningen mellan Erik Skoglund och Timy Shala i Rosvalla Arena i Nyköping skulle egentligen ha avgjorts den 28 oktober. Men pappersstrul gjorde att matchen sköts fram ända till nu.

– Det har varit lite längre utan match än jag önskat. Men jag har haft en riktigt bra uppladdning, säger 25-åringen som har brodern Marcus som träningspartner och pappan Johan som nygammal tränare.

För första gången sedan amatörtiden satt fadern som sekond vid ringside.

– Taktiken kändes väldigt lyckad. Jag får tacka farsan, han fyller år i dag också, säger Skoglund efter segern.

"Tog några ronder"

Med två likartade boxartyper i ringen blev smartheten och kylan avgörande. Och Skoglunds skicklighet och vänsterjabb, som blev allt effektivare ju längre matchen led. En jämn tillställning kantrade över mer och mer till Skoglunds fördel mot Shala, som hade 21 segrar på 23 matcher med sig.

– Jag brukar möta kortare motståndare. Det tog några ronder innan jag fick in tajmingen och distansen. Men jag kände mig aldrig hotad, säger Skoglund medan läkaren tar hand om flera blodiga jack efter hopskallningar.

I den nionde ronden hade han en allt blodigare Shala i gungning - i den elfte och nästa sista kom slutet. Skoglund sänkte Shala gång på gång. När Shala föll ner i canvasen fjärde gången bröt domaren.

– Jag väntade in honom. Vi sa att när han tappar explosiviteten är det dags. Vänsterjabben tog bättre och bättre. Det fungerade.

Med den interkontinentala IBF-titeln och nu det internationella WBA-bältet känner sig Skoglund redo för de riktigt tunga uppgifterna. En stor titelmatch är nära. Han har två chanser att få en stor titelmatch nästa gång han går upp i ringen.

Mot stormatch

Skoglund snuvades på matchen om EBU:s Europatitel, det man kallar Europamästare, då tysken Robert Stieglitz kom från viktklassen under och knep titelmatchen mot fransmannen Mehdi Amar och övertog titeln i november.

Skoglund har nu rätt att möta den förre WBO-mästaren Stieglitz. Men en världsmästartitel smäller högre. Och efter segern över Shala är Skoglund förste utmanare till segraren i mötet mellan titelhållaren Nathan Cleverly, Wales, och utmanaren Jürgen Bremer, Tyskland.

– Om jag får välja? Det är stormatcher båda två. Klart att karriärmässigt - varför inte skynda på den fronten? Det är klart att det är häftigare med en VM-titel, men det kommer förhandlas på båda hållen och en del ekonomiskt som styr. 26-0, nu är det dags att chansa mot någon av de stora grabbarna.

TT