Lundqvist tangerade segerrekord

TT-SPORT

Ishockey. Henrik Lundqvist har storspelat efter petningen i New York Rangers.

Och nu har han tangerat Dominik Haseks segerrekord för europeiska NHL- målvakter.

– Hasek är en idol, så det känns väldigt speciellt, säger Lundqvist till Aftonbladet efter 3-2-segern över New Jersey.

Segern var Lundqvists 389:e i NHL, lika många som tjecken Hasek som slutade 2011.

För en vecka sedan var Lundqvist petad av en storspelande Antti Raanta. Men sedan har svensken spelat i tre segermatcher i följd.

– Ja, det har känts bra. Back to basics, liksom. Det viktiga när jag kom tillbaka var att inte försöka göra för mycket, säger han.

I rekordtagen var även Columbus tränare John Tortorella som efter Columbus nionde seger i följd, 4-3 mot Vancouver, kunde fira sin 500:e seger som den förste amerikanskfödde tränaren genom tiderna.

Columbus vann efter förlängning. Alexander Wennberg noterades för två nya assist under matchen. Han har totalt gjort 21 under säsongen, vilket är högst i Columbus. Daniel Sedin gjorde ett mål för Vancouver via Jack Johnsons skridsko, framspelad av brorsan Henrik Sedin.

Ottawa-backen Erik Karlsson är den svenske poängkungen i NHL. Han svarade för två assist när Ottawa vann över New York Islanders med 6-2. Karlsson har gjort 30 poäng (sju mål och 23 assist) på 32 matcher. Han är tvåa i backarnas poängliga, på samma poäng som ledaren Brent Burns, San Jose.

TT