Westberg visade klass trots förlusten

TT-SPORT

Handboll. Förbundskaptenen hade sagt åt henne att ta det lugnt och låta lägena komma. Det funkade bra. Johanna Westberg gjorde sju mål och var Sveriges vassaste anfallsvapen mot Nederländerna.

Sverige förlorade den viktiga första matchen i mellanrundan mot Nederländerna med 30-33. Men vi fick också ett positivt besked: Vänsternian Johanna Westberg har mod, tajming och styrka för att göra mål även mot de bästa nationerna.

26-åriga Westberg, fostrad i Nacka-klubben Skuru, har varit med i landslagsdiskussionen i flera år - men fått stå tillbaka för mera etablerade namn.

Inte många minuter

Hon gjorde ett lyckat inhopp mot Slovenien i EM:s första gruppspel, men har längtat efter att spela mer.

– Jag har inte fått så jättemånga minuter i landslaget. Det var skitkul att komma in och få förtroende, säger Johanna Westberg efter 25 minuters speltid mot Nederländerna.

Hon pratade, förstås, med förbundskapten Henrik Signell före matchen.

– Vi sa att om jag fick komma in skulle jag bara gå in och köra, låta lägena komma till mig och ta det lugnt, berättar Westberg.

För lite samspel

Hon kom in i mitten av första halvlek och gjorde snart 6-7 och 7-8 för Sverige. Det blev två mål till före paus och totalt sju fullträffar till slut, varav sex distansskott och ett genombrott. Dessutom satte Westberg flera målgivande passningar till mittsexan Linn Blohm.

– 30 mål är mer än godkänt, säger Johanna Westberg om det svenska anfallet.

– Men det är inte riktigt så här vi vill spela anfall. Det blev för individuellt. Vi vill ha mera "flow" och sätta varandra i lägen.

"Saknar det sista"

Sveriges svaga sida mot Nederländerna var dock försvaret.

– Vi saknar det sista där. Vi står bra och kompakt, men plötsligt löper någon igenom. Vi täpper inte till alla luckor, konstaterar Johanna Westberg.

Nästa uppgift för Sverige är OS-tvåan Frankrike, som "Blågult" skakade i en träningsmatch strax före EM.

– Vi hängde med i ungefär 45 minuter då, så jag tycker att vi har lite sparkapital från den matchen, säger Johanna Westberg.

TT