TT-Sport

Wassberg betygsätter sina egna VM-banor

TT-SPORT

Skidor. Aktiva och ledare hyllar VM-banorna i Falun.

Skidkungen Thomas Wassberg har haft en viktig roll i skapandet av de nya banorna.

Wassberg myser åt berömmet:

– Det här blev nog bra. Jag ger banorna betyg fyra på en femgradig skala. Det är så bra man kan begära i den terräng som finns på Lugnet.

I dag njuter skidåkarna av banorna. Men i mars 2013 var det stort bankaos.

Då hotade världseliten med strejk, bara några dagar före världscupavslutningen. Åkarna ansåg att de tänkta VM-banorna var för farliga. En kompromiss räddade världscuptävlingarna och VM-arrangörerna insåg att det var dags för ett omtag. Thomas Wassberg kallades in.

– I samband med SM, som gick tidigare den vintern, såg jag ju hur de farliga banorna var i utförsåkningarna. De stora problemen skulle bli i masstartsloppen. Därför kändes det naturligt för mig att hjälpa till, minns Wassberg.

Det bildades en bangrupp med Thomas Wassberg, Hermod Björkestöl, banexpert från Norge som arbetar inom internationella skidförbundet, samt Falubon Janne Westberg.

– Vi började först att förutsättningslöst titta på nya banor. Samtidigt hade Hermod Björkestöl en bra grundidé, parallellt som vi var tvingade att ta hänsyn till de broar som redan fanns i terrängen, säger Wassberg.

Nu är VM-banorna klara.

Här kommenterar Thomas Wassberg detaljerna

⦠om bansystemet.

– Det finns två grundbanor. En röd slinga på fem kilometer som påminner om de gamla klassiska banorna som brukar vara i Falun. En kuperad blå slinga som är likt hur det var tänkt för två år sedan, men nu har vi tagit bort de där dumheterna i utförsåkningen.

⦠om Mördarbacken.

– Nu finns två Mördarbackar. En mindre och en längre backe. Båda är lite flackare och erbjuder jättefin skidåkning. De blir dock lika jobbiga för åkarna som i den gamla Mördarbacken.

⦠om nya avslutningen på banan.

– I Falun har det alltid varit en för lätt avslutning. Nu finns några extrabackar på banans sista del. Det är så bra man kan göra i Falun med tanke på stadions placering. Nu kan man inte bara glida i mål.

⦠om sprintbanorna.

 - Banan är så kuperad att jag tror åkarna måste ha fästvalla. Men jag har slutat förundrats om någon bara har glid och stakar sig runt. Banan är tyvärr lite för lätt mot slutet. Det blir nog många spurter.

⦠om avgörandet i de traditionella skidloppen.

– Jag tror inte det blir så många spurter i masstartsloppet. Vi har ju den långa âmördarnâ mot slutet som kan bli avgörande.

⦠om Wassbergskulle.

– Det är en extra kulle som åkarna ska passera längst bort på ena bandelen. Jag upptäckte kullen redan i samband med VM 1993 och tyckte att den skulle vara bra att ta med.

⦠om sitt arbete under VM-tävlingarna.

– Jag kommer att arbeta med banprepareringen. Det går bra att jobba med folket från Falun.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport