Hemmaspelare till skrälledning

Publicerad:
Uppdaterad:

Bara. Medan de andra tourproffsen håller på att lära sig banan passade en hemmaspelare på att ledningen i Nordea Masters-golfen.

Jens Dantorp, rankad 385:a i världen och 137:a i Europa, gick runt på 66 slag och är i delad ledning inför fortsättningen.

Det finns många hemmaspelare på PGA National - både Henrik Stenson och Peter Hanson är till exempel hedersmedlemmar i klubben - men det är egentligen bara en som är det på riktigt.

Och det är just Dantorp som lyckades bäst den första dagen.

– Jag har ju spelat en hel del rundor här, och det är såklart en fördel. Jag föredrar att spela på banan istället för att stå på rangen, och det hjälpte mig i dag. Jag har väl inte slagit bollen sådär fantastiskt i dag, men jag har missat på rätt ställen och haft en het putter, sade Dantorp och hyllar just Hanson.

– Peter Hanson har hjälpt mig mycket. Det var jättebra att få åka över till USA och träna med honom i vintras när det inte går att träna här, och han har varit en bra mentor för mig så jag vet hur jag ska hantera sådana här situationer.

Gjort en 59:a

Peter Hanson själv, som ligger på tre slag under par, var nöjd med sin adepts förstarunda.

– Fantastiskt kul. Han är ju medlem här, har ett enormt stort spel och jag tror att han kan gå jättelångt. Han har alla kvalitéer som behövs. Han har ju skjutit 59 i tävlingsförhållanden så alla vi här nere vet vad han kan. Nu gäller det att behålla lugnet och bygga vidare på det han har gjort i dag, sade Hanson.

Två andra lite "okända" svenskar, Rikard Karlberg och Sebastian Söderberg, skuggar ett slag bakom ledningen.

Rikard Karlberg tog ledningen på förmiddagen, och när dagen nästan var helt summerad räckte hans 68-runda till en plats bland de fem bästa.

– Jag kör järnet. Ibland går det, ibland brakar det, sade han.

Inte långt efter

Till vardags håller han till på Asientouren, men drömmen om fullvärdiga spelrättigheter på Europatouren hägrar.

Därför skulle en vinst i Skåne betyda allt för 28-åringen.

– Det skulle betyda otroligt mycket. Men skillnaden mellan mig och Jonas Blixt och Henrik Stenson är kanske ett halvt slag per runda, men när Blixt är uppe och hugger i Masters så är han uppe och hugger. Jag har inte riktigt fått till det på helgerna, så det vore kul att lyckas denna gång.

TT

Publicerad: